Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kiska prijal demisiu Zuzany Zvolenskej: Toto je nový minister zdravotníctva, Viliam z Košíc!

Viliam Čislák sa stal novým ministrom zdravotníctva. Zobraziť galériu (4)
Viliam Čislák sa stal novým ministrom zdravotníctva. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). Za jej nástupcu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka rezortu Viliama Čisláka. Prinášame profil MUDr. Viliama Čisláka, MPH/MBA.

Viliam Čislák sa narodil 12. marca 1972 v Košiciach. Štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ukončil v roku 1997. Odborníkom pre riadenie verejného zdravotníctva sa stal v roku 2011 po ukončení štúdia na bratislavskej Fakulte verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity (FVZ SZU).

Kiska prijal demisiu Zuzany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V rokoch 1990-1991 pracoval ako sanitár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach a od roku 1997 do 2003 ako lekár na košickej Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura. V rokoch 2004 až 2007 pôsobil ako lekár v AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s r. o. v Poprade. Skúsenosti s riadením získal ako námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave a ako šéf Záchrannej služby Košice. Pracoval tiež ako manažér pre zdravotnú starostlivosť akciovej spoločnosti Svet zdravia.

Viliam Čislák sa stal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dňa 11. apríla 2012 ho vláda SR vymenovala do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Viliam Čislák je ženatý a má dve deti.

Čislák neavizuje žiadne veľké zmeny 

Nového ministra zdravotníctva Viliama Čisláka nemuseli podľa jeho slov presviedčať, aby sa ujal vedenia rezortu. "Nikto ma neprehováral," skonštatoval s tým, že s ponukou samozrejme súhlasil. Po dnešnom vymenovaní avizoval, že chce pokračovať v rozbehnutých projektoch. O tom, či sa mu na ministerskej stoličke podarí zotrvať až do konca volebného obdobia, polemizovať nechcel.

V. Čislák, ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník rezortu, necíti vinu za medializovaný prípad podozrivého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Priznal, že jeden z členov predstavenstva spoločnosti Medical Group, ktorá obchod sprostredkovala, Daniel Chovan je jeho spolužiak z vysokej školy. Odmietol však, že by sa s ním stretával, respektíve sa nejako angažoval vo verejných obstarávaniach. Rovnako poprel, že by niekedy s predsedom parlamentu Pavlom Paškom debatoval o zdravotníctve.Aké opatrenia prijme ministerstvo zdravotníctva, aby sa v budúcnosti podobné prípady ako v Piešťanoch neopakovali, Čislák zatiaľ nekonkretizoval. Chce si počkať na výsledky vyšetrovania kompetentných orgánov. Potom sa podľa jeho slov uvidí, či sa bude meniť zákon alebo bude ministerstvo prísnejšie na svojich nominantov.

Sestry veria, že Čislák bude chcieť riešiť problémy v zdravotníctve

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák nepredstavuje zásadnú zmenu vo vedení rezortu. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek napriek tomu očakáva, že bude chcieť riešiť problémy v slovenskom zdravotníctve a že ho nebudú zaujímať iba oblasti, z ktorých je možné čerpať eurofondy.

"Veríme, že novovymenovaný minister si bude viac vážiť zdravotníckych pracovníkov ako jeho predchodkyňa Zuzana Zvolenská a bude mať skutočný záujem riešiť problémy v slovenskom zdravotníctve," uviedli sestry vo svojom stanovisku.

Sestry by boli rady, keby nového ministra zaujímali aj iné oblasti v zdravotníctve ako tie, z ktorých je možné čerpať eurofondy. Šéfka komory sestier Iveta Lazorová by privítala, keby sa Čislák venoval problémom poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a systému ako takému, keďže ten má podľa nej veľa nedostatkov.  Nový minister by mal tiež podľa sestier pri riešení problémov zdravotníkov uprednostňovať dialóg s odborníkmi pred "dominantnými rozhodnutiami z Ministerstva zdravotníctva SR". Sestry tiež dúfajú, že Čislák zriadi pozíciu zastúpenia ministerskej sestry.

"Mala by v kompetencii riadenie, rozhodovanie a strategické plánovanie v odbore ošetrovateľstva a pôrodnej asistencie na Slovensku, ktorá tu dlhodobo chýba a k čomu sa SR zaviazala v rámci medzinárodných dohôd – Mníchovská deklarácia," uzavrela Lazorová.

Čisláka vymenoval prezident SR Andrej Kiska do funkcie ministra zdravotníctva dnes po tom, ako mu Zuzana Zvolenská podala svoju demisiu. Zvolenskej sa stal osudným podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Opozícia je skeptická: Neverí, že Čislák pomôže slovenskému zdravotníctvu 

Opozícia neverí, že sa v zdravotníctve niečo vďaka novému ministrovi Viliamovi Čislákovi zlepší. Poukazuje, že rovnako ako Zuzana Zvolenská, aj on kedysi pracoval pre investičnú skupinu Pentu.

"Keby mal pán Čislák reformného ducha, už ako štátny tajomník mohol niektoré veci presadzovať. Očakávam, že podobne ako Zuzana Zvolenská nič významné v rezorte neurobí. Navyše, ministri zdravotníctva za Smer nikdy reálne nerozhodovali," povedal pre Viliam Novotný SDKÚ-DS v reakcii na vymenovanie Čisláka za nového ministra zdravotníctva.

Novotný priznal, že ho Čislákov nástup veľmi neprekvapil. Za jeho výhody považuje manažérske skúsenosti, za nevýhody napríklad to, že ich získal aj prácou pre Pentu. "Navyše bude vnímaný ako človek z východniarskej lobby od Pavla Pašku," doplnil Novotný.

Na spojenie s Pentou poukázal aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik z KDH. Uhliarik sa nazdáva, že Čislák je spoluzodpovedný za stav slovenského zdravotníctva, keďže doteraz pracoval ako zástupca exministerky Zvolenskej. Upozornil, že Čislákovým vymenovaním sa tiež posilnil vplyv Košičanov na zdravotníctvo. "Všetko teda zostane po starom," skonštatoval.

Podobný názor má aj Igor Matovič z OĽaNO. "Keďže bez Pavla Pašku sa ani lístoček v slovenskom zdravotníctve nepohne, tak predpokladám, že tento pán je nominantom pána Pašku. Takže sa môžeme tešiť na 'staré dobré časy v zdravotníctve'," uviedol Matovič.

Tibor Bastrnák z Mostu-Híd víta, že sa ministrom stal človek, ktorý sa problematike rozumie. Očakáva však od neho zásadnejšie plnenie predvolebných sľubov, ktoré dával Smer-SD zdravotným sestrám a zdravotníckym pracovníkom. "Očakávame väčšiu razanciu pri riešení problémov pacientov a zdravotníkov," uviedol. Most-Híd si zároveň želá, aby Čislák nenaplnil predstavu Smeru-SD o jednej zdravotnej poisťovni.

Podľa SaS je Čislákovo vymenovanie definitívnou bodkou za fantazmagóriou o razantnom postupe premiéra Roberta Fica voči korupcii. "Je nad slnko jasnejšie, že premiér len vymenil jednu figúrku za druhú, no podstata a väzby ostali rovnaké. Nový minister zdravotníctva spĺňa dva základné predpoklady nominanta strany Smer na tento post – je Košičan a pracoval pre skupinu Penta," povedal predseda SaS Richard Sulík.

Zdravotníctvo podľa neho potrebuje iný typ ministra. "Potrebuje odvážneho, kompetentného a razantného manažéra, ktorý dokáže prísť s jasnou víziou reformy a poodtínať chápadlá priživujúcich sa chobotníc," dodal Sulík. Hoci majú liberáli v súvislosti so zdravotníctvom obavy, radi sa nechajú presvedčiť, že sú neopodstatnené.

Zvolenská o ďalšom pôsobení hovoriť nechce

Zvolenská odchodom reagovala na pondelkovú (3. 11.) výzvu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa vzdala postu ministerky. Doterajšej šéfke rezortu, ktorá vlani ustávala odvolávanie v parlamente pre kauzu tendra na licencie pre letecké záchranky, sa stal osudným podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Ten pripravil o funkciu aj podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD).

Kiska prijal demisiu Zuzany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Kiska po zložení sľubu novým ministrom vyzval na vyšetrenie celého prípadu s CT prístrojom. Želá si, aby pre nového šéfa rezortu bol na prvom mieste pacient. Stav zdravotníctva považuje hlava štátu za jeden z najväčších problémov na Slovensku. Sťažujú sa naň podľa Kisku tak pacienti, ako aj zdravotníci.

Problém vidí prezident aj v tom, že zdravotníctvo pre niektorých slúži na obohacovanie sa. Hlava štátu je presvedčená, že nastal čas seriózne bojovať proti takýmto praktikám. Exministerka zdravotníctva Zvolenská tiež dúfa, že prípad podozrivého nákupu CT prístroja sa riadne prešetrí. O ďalšom svojom pôsobení hovoriť nechce, keďže ide o jej súkromie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu