Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslancov dnes čakajú vojenskí tajní, občianstvo i odvolávanie Richtera

Ján Richter
Ján Richter (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vojenské spravodajstvo by malo odtajniť svoj rozpočet. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú do parlamentu predložili poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO).

Ministerstvo obrany by podľa ich návrhu zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu, a to v členení na bežné výdavky a kapitálové výdavky. Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných v záverečnom účte kapitoly rezortu. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, najmä to, či sa v priebehu rozpočtového roka zvýšili alebo znížili.

Parlament dnes bude hovoriť aj o novele zákona o štátnom občianstve SR, ktorú predložili zákonodarcovia za Most-Híd. Návrh reaguje na súčasný stav, keď občania prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli. Novela má podľa Gábora Gála odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže v súčasnosti nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. "Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010," vysvetlil poslanec. 

O 14:00 sa začína mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera. Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. "To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne," uviedol nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Na mimoriadnu schôdzu podľa jeho slov pozvali aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku, účasť predbežne odobril napríklad europoslanec a predseda SaS Richard Sulík. Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu