Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaliňák: Páči sa mi budovať múr proti korupcii spoločne

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) sa páči budovať múr proti korupcii spoločne. Povedal to poslancom v Národnej rade SR, z ktorých niektorí sa dnes dohadovali, kto prišiel s protikorupčným zákonom prvý.

Poznamenal, že svoj podiel na príprave právnej normy, o ktorej rokuje parlament, má aj minulá vláda. Poďakoval všetkým, ktorí na zákone pracovali. "Budujme múr proti korupcii spolu," apeloval na snemovňu Kaliňák. Nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi odkázal, že zveličuje, keď zákon kritizuje a hovorí, že z ľudí urobí udavačov. Rovnako minister nerozumie Hlinovej kritike nahrávania a uchovávania hovorov na antikorupčnú linku.

"Evidencia má význam, aby bola možná spätná kontrola, či bol podnet vybavený," vysvetlil Kaliňák. Dodal, že ak sa nebudú hovory nahrávať a archivovať, môže sa stať, že sa niektoré podnety vymažú a nikto o nich ani nebude vedieť a riešiť sa budú len niektoré.

Hlina má o nahrávaní a archivácii iný názor. Tvrdí, že antikorupčná linka má byť anonymná a ak sa budú hovory nahrávať a uchovávať, môže to byť zneužité. O zneužívaní hovorili niektorí opoziční poslanci v súvislosti so zákonom častejšie. Daniel Lipšic (nezaradený) v rozprave k zákonu upozornil, že zneužité môže byť všetko, úlohou poslancov je možnosť zneužitia minimalizovať.

Protikorupčný zákon nevyvolá podľa Kaliňáka masové hlásenia korupcie 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) neočakáva, že ľudia začnú masovo po tisíckach oznamovať protiprávnu alebo protispoločenskú činnosť. Ročne podľa neho možno prídu desiatky oznámení, a to prevažne v oblasti štátnej správy. Povedal to v súvislosti s dnes schváleným protikorupčným zákonom.

Právna norma má podľa Kaliňáka garantovať ľuďom, ktorí naberú odvahu a oznámia protiprávnu alebo protispoločenskú činnosť, napríklad že neprídu o miesto. "Chceme im garantovať, že vieme ochrániť ich pracovné miesto, ich vzťahy, ktoré doteraz mali. Chceme, aby sa nebáli a oznámili konanie, ktoré je v rozpore či už s trestným zákonom, alebo predpismi, ktoré sa týkajú správnych deliktov," vysvetlil minister.

Zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti je podľa neho komplexný, priznal, že to nie je len jeho dielo. Komplexnosť právnej normy podľa neho spočíva v tom, že postihuje všetky skutkové trestné činy nad tri roky, korupčné a tiež správne delikty s pokutou nad 50.000 eur.

Oznámenia bude posudzovať podľa neho prokurátor. Ak sa potvrdí závažnosť podnetu, môže o tom vystaviť oznamovateľovi zamestnancovi potvrdenie s tým, že o tom môže hneď informovať inšpektorát bezpečnosti práce a aj zamestnávateľa. Druhá možnosť je podľa Kaliňáka tá, že zamestnanec dostane potvrdenie, ale zostane v anonymite. Ak by na neho prišiel nejaký útok, potvrdením sa preukáže na inšpektoráte a "zvráti beh negatívnych skutočností, ktoré by voči nemu mohli byť vyvodené". Kaliňák sa neobáva zneužívania oznámení. "Je tu hrozba krivého obvinenia a krivej výpovede a tiež prokurátor posúdi, či sú to vymyslené veci, alebo nie," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu