Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ústavná ochrana vývozu slovenskej vody prešla do druhého čítania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zámer, aby sa Ústava SR rozšírila o zákaz vývozu vody zo Slovenska, má zatiaľ dostatočnú podporu pléna. Za posunutie právnej normy do druhého čítania dnes hlasovalo 83 poslancov.

Pri definitívnom hlasovaní však bude potrebných aspoň 90 hlasov, ktoré Smer-SD bez opozície nemá. Opozícia sa na protest proti vyradeniu jej návrhov z programu aktuálnej schôdze hlasovaní nezúčastňuje.

Novelu ústavy predstavil Smer-SD po tom, ako pôvodný návrh novely zákona o vodách čelil rozsiahlej kritike opozície aj verejnosti. Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) bol obviňovaný zo zámeru privatizovať vodné zdroje. On sám takýto úmysel popieral a dôkazom mala byť aj ambícia ukotviť zákaz vývozu vody do zahraničia priamo v ústave.

V základnom zákone štátu má byť zakotvené, že vodu odobratú z vodných útvarov na území SR nebude možné cezhranične prepravovať dopravnými prostriedkami a potrubím. Zákaz však nemal byť absolútny. Výnimka by mala byť pri vývoze pitnej vody a minerálnej vody balenej do spotrebiteľských obalov na území Slovenska, ako aj pri prípadoch cezhraničnej humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch.

Práve na túto formuláciu poukázal Martin Chren (nezaradený). Podľa jeho slov sa totiž dá vykladať dvojako. "Ak chcete, môžete ho chápať tak, že vyvážať je možné pitnú vodu balenú a minerálnu vodu balenú, inak sa voda vyvážať nesmie. Ale dá sa to vykladať aj tak, že zakázaný je vývoz všetkej vody, okrem pitnej vody a okrem minerálnej vody balenej. A teda, že všetku pitnú vodu je možné vyvážať bez obmedzenia," zdôraznil. Žiga to označil za táraniny a nezmysly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu