Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žitňanská: Smer dal na predkladanie nominácií do Súdnej rady len 24 hodín

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skutočnosť, že predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dal poslancom len 24 hodín na predkladanie kandidátov do Súdnej rady SR namiesto dnes odvolaného Dušana Čima, je dôkazom o účelovosti Čimovho odvolania.

Vyhlásila to dnes exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podľa ktorej chce vládna strana obsadiť voľné miesto v Súdnej rade ešte pred jej kľúčovým utorkovým (16.9.) zasadnutím. Termín na predkladanie nominácií uplynie vo štvrtok (11.9.) napoludnie.

"Akú legitimitu bude mať táto voľba, do ktorej treba navrhnúť kandidáta na významnú funkciu do 24 hodín? Je to prejav neúcty k právu, k sudcovskému stavu, k subjektom, ktoré kandidátov môžu navrhovať, ale aj k samotnému kandidátovi, ktorý túto funkciu prijme. Nálepky poskoka na jedno použitie sa už takýto kandidát nebude môcť zbaviť," upozornila. Žitňanská by sa podľa vlastných slov nečudovala, keby zložka kandidáta Smeru-SD do Súdnej rady bola už v parlamente. Ona sama nikoho nenavrhne.

Na margo odvolaného Čima podotkla, že za najhlavnejší argument jeho odvolávania bol označovaný spôsob, akým bol zvolený, teda krátko pred voľbami v roku 2012.

"Dva a pol roka však nikomu neprekážal. Svedčí to o tom, že Smer-SD už svojich kandidátov na predsedu súdnej rady a Najvyššieho súdu SR má a zjavne to nie sú tí, za ktorých by bol ochotný zdvihnúť ruku Dušan Čimo. Pol roka sme počúvali slová o očiste justície a odpoveďou Smeru-SD sú dnes len pokračujúce zákulisné hry na ovládnutie justície vládnou stranou," dodala.

Za odvolanie Čima dnes v tajnej voľbe hlasovalo 82 poslancov z 82 prítomných. Opozícia sa odvolania nezúčastnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu