Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Glváč: Keby obranné výdavky zdvihli naraz, peniaze by nevedeli minúť

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zvýšenie rozpočtu na obranu do roku 2020 až na 1,6 percenta HDP, o ktorom dnes hovoril prezident Andrej Kiska, musí byť postupné. Ak by totiž rezort obrany dostal už na budúci rok oveľa viac peňazí, podľa ministra Martina Glváča by takéto finančné prostriedky ani nevedeli zmysluplne minúť.

"Žiadna krajina to nerobí takýmto skokom, pretože požiadavky majú byť kompatibilné s potrebami ozbrojených síl, to je určitý proces. Ja by som ani reálne nevedel, ako účelne minúť za rok navýšenie 0,3 percenta HDP," povedal dnes po rokovaní vlády šéf rezortu obrany.

Postupné zvyšovanie obranných výdavkov sa dá podľa Glváča dosiahnuť viacerými spôsobmi. "Závisí to od ekonomiky a ako sa bude vyvíjať celková situácia v hospodárstve," dodal. Viac peňazí podľa ministra využijú predovšetkým na modernizáciu armády, keďže technológie našich ozbrojených síl sú zastarané. Obranné výdavky by sa však dali navýšiť aj tak, že ministerstvo obrany by prevzalo niektoré úlohy, na ktoré dnes dostávajú peniaze iné rezorty.

"Dnes vynakladáme veľa peňazí, ktoré spadajú pod obranu, ale sú pod inými rezortmi, napríklad ochrana východnej hranice, napríklad letka ministerstva vnútra, aj takýmito spôsobmi by sa to vedelo dostať," vysvetlil Glváč. Podobne to podľa neho funguje v Českej republike.

Rozpočet na obranu plánujeme do roku 2020 vo výške 1,6 percenta HDP. Ako na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil prezident SR Andrej Kiska, s takýmto postojom sa chystá na summit Severoatlantickej aliancie, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok vo Walese.

"Zaviažeme sa zastaviť pokles výdavkov na obranu do roku 2016. Chceme dosiahnuť cieľ dať 20 percent rozpočtu obrany na modernizáciu ozbrojených síl a čo je najdôležitejšie, do roku 2020 plánujeme dosiahnuť na slovenský obranný rozpočet 1,6 percenta z HDP," povedal Kiska novinárom. Obranné výdavky Slovenska sa v súčasnosti pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP. Krajiny NATO sa však zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu