Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Burian: Vítame avizované prímerie po siedmich týždňoch bojov v pásme Gazy

Peter Burian
Peter Burian (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia v pásme Gazy aj v kontexte avizovaného časovo neobmedzeného prímeria, a možnosti ako riešiť napätú situáciu medzi Izraelom na jednej strane a hnutím Hamas na druhej, boli dnes (27. augusta 2014) témami stretnutia štátneho tajomníka MZVaEZ SR Petra Buriana s veľvyslancom Štátu Izrael v Slovenskej republike Alexandrom Ben Zvim na pôde rezortu diplomacie.

Izraelský veľvyslanec informoval o najnovšom vývoji situácie, v ktorej vo vlne minulotýždňových násilností prišlo o život ďalších 11 ľudí. Násilnosti v pásme Gazy trvajú už viac ako 40 dní, a od začiatku júla si vyžiadali životy viac ako 2 000 ľudí. Zdôraznil, že Izrael súhlasil s otvorením svojich hraníc s pásmom Gazy, aby umožnil dodávky humanitárnej pomoci a materiálu potrebného na rekonštrukciu palestínskej enklávy.

P. Burian v reakcii pripomenul dlhodobú pozíciu Slovenskej republiky, že trvalejšie riešenie situácie v pásme Gazy je možné iba prostredníctvom dohody o prímerí. „V tejto súvislosti vítame avizované prímerie po siedmich týždňoch bojov, a nabádame obe strany, aby ho premenili na trvalé prímerie, vrátili sa k rokovaciemu stolu v duchu egyptskej sprostredkovateľskej iniciatívy. V tomto zmysle nedávno vydala výzvu aj Bezpečnostná rada OSN. Slovensko podporuje riešenie založené na dvojštátnom usporiadaní,“ povedal štátny tajomník P. Burian.

Izrael a Hamas včera oznámili, že sa dohodli na časovo neobmedzenom prímerí v pásme Gazy. Prímerie nadobudlo platnosť o 19.00 hod. miestneho času. Dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, na okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov v Pásme Gazy ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre obyvateľov pásma v Stredozemnom mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu