Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO navrhuje zmraziť platy ústavných činiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslanci OĽaNO chcú zmraziť platy ústavných činiteľov. Preto do parlamentu predložili novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Opoziční poslanci argumentujú tým, že chcú predísť výraznému zvýšeniu platov všetkých politikov o niekoľko sto eur a to v situácii, keď verejný dlh Slovenskej republiky dosahuje historické maximá a obyvateľstvo je postihnuté vysokou mierou nezamestnanosti.

„Pokiaľ by nedošlo k navrhovanému zmrazeniu platov u niektorých ústavných činiteľov, napríklad plat poslanca Národnej rady Slovenskej republiky by vzrástol oproti roku 2014 o viac ako 600 eur. Vzhľadom na to, že plat ministra je 1,5 násobkom platu poslanca, prípadne platy iných ústavných činiteľov sú odvodené od platov poslancov, je potrebné ich plošne zmraziť všetkým ústavným činiteľom,“ zdôraznili poslanci OĽaNO pri predkladaní návrhu.

Podľa návrhu zákona by platy poslancov, členov vlády, ministrov, generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv ostali zmrazené na úrovni platov z roku 2011. Plat sudcu Najvyššieho súdu SR a sudcu Špecializovaného trestného súdu, či prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry by sa zmrazil na úroveň z roku 2013.

V súčasnosti sa plat ústavných činiteľov odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorá každoročne stúpa. „V období, keď Slovenská republika má nezamestnanosť blížiacu sa k 13 percentám, sa nemôžu platy ústavných činiteľov odvíjať predovšetkým od tohto ukazovateľa, lebo skutočná situácia v štáte je pre väčšinu obyvateľstva po finančnej stránke dramatická,“ argumentuje OĽaNO.

Konsolidačné opatrenia by mali podľa OĽaNO v prvom rade znášať osoby zodpovedné za hospodárenie a riadenie štátu, čiže ústavní činitelia. Parlament zmrazoval platy ústavných činiteľov aj v minulosti. Podľa OĽaNO však nie je vhodné takúto právnu úpravu prijímať cez skrátené legislatívne konanie tak, ako to bolo v roku 2012 a 2013, a preto je potrebné prijať ju v čo najväčšom časovom predstihu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu