Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MZV navrhuje dobrovoľne dávať OECD 70-tisíc eur ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko bude dobrovoľne platiť Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) 70-tisíc eur ročne. Navrhuje to ministerstvo zahraničných vecí v materiáli, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Okrem dobrovoľnej čiastky štát financuje OECD aj formou povinného členského príspevku, ktorého výška sa každoročne vypočítava na základe priemeru HDP krajiny za tri predchádzajúce roky. Z návrhu budúcoročného rozpočtu vyplýva, že do organizácie v roku 2015 pošleme približne milión eur.

Rezort diplomacie tvrdí, že dobrovoľné príspevky pochádzajú nielen od členských, ale aj od nečlenských krajín, Európskej komisie, medzinárodných organizácií a výnimočne aj od súkromných nadácií. Organizácia ich využíva na vypracovávanie tematických národných štúdií, špecializovaných expertíz či na podporu spolupráce s nečlenskými krajinami OECD. "Doterajšia prax potvrdzuje, že poskytovanie príspevkov tohto typu vplýva na vnímanie členskej krajiny, jej imidž v organizácii," píše ministerstvo v materiáli.

Medzi prvých päť najväčších poskytovateľov dobrovoľných príspevkov za minulý rok patrili Európska únia, Veľká Británia, Dánsko, Švédsko a Švajčiarsko. Slovensko už tradične patrí medzi päť členských štátov OECD, ktoré poskytujú najmenšie dobrovoľné príspevky. "SR v roku 2013 poskytla dobrovoľné príspevky v celkovej výške 94 496 eur, čo predstavuje zhruba 0,3 percenta všetkých dobrovoľných príspevkov".

Slovenská republika je etablovaným členom OECD so sídlom v Paríži od roku 2000. OECD je medzinárodná organizácia ekonomicky najvyspelejších krajín sveta. Okrem zasadnutí riadiacich orgánov je práca OECD organizovaná vo viac ako 200 špecializovaných výboroch, pracovných skupinách a expertných tímoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu