Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Jahnátek si vymyslel systém na štátne výpalníctvo, hromží Simon

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek si podľa podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona vymyslel systém na štátne výpalníctvo.

"Necháva predkladať farmárov informácie, ktorými on sám disponuje, len farmár za to musí platiť niekoľko desiatok, niekoľko stoviek eur," povedal vo štvrtok pre média Simon.

Ako ďalej informoval, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zverejnilo výzvu na poskytovanie podpôr z eurofondov. Jednou z podmienok je, že žiadateľ o podporu podniká aj v chove hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz, pričom k 1. novembru minulého roka na základe výpisu Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat súčet jeho veľkých dobytčích jednotiek (VDJ) dosiahol minimálne sto alebo minimálne 30 VDJ.

"Farmári si takto vyžiadali informácie z centrálnej evidencie a došla im faktúra, že za každú VDJ je poplatok päťdesiat centov, to znamená, že farmári dostali 100-eurové, 200-eurové, 50 a 70-eurové faktúry, ktoré musia zaplatiť," upozornil Simon. Podľa neho, ak by každý farmár podal za rok jednu žiadosť, kde je spomínaná podmienka, tak by rezort pôdohospodárstva vybral od farmárov približne 300 tis. eur.

Nezmyselnosť poplatku zdôvodnil Simon tým, že funguje systém na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, kde sa farmár pri podaní žiadosti o priame platby, zaviaže čestným vyhlásením, že spĺňa kritéria zaťaženosti určitým počtom zvierat na svoju plochu. "Pôdohospodárska platobná agentúra to automaticky kontroluje v centrálnej evidencii, pretože tie systémy sú online prepojené. Týmito informáciami ministerstvo disponuje, napriek tomu si za to necháva zaplatiť," uzavrel Simon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu