Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister školstva: Ak rozpočet dovolí, na platy učiteľov by išlo o 80 mil. eur viac

Peter Pellegrini, Ján Richter, Marek Maďarič a Zuzana Zvolenská
Peter Pellegrini, Ján Richter, Marek Maďarič a Zuzana Zvolenská (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ak štátny rozpočet dovolí, na platy učiteľov by mohlo ísť približne o 70 až 80 miliónov eur viac. Podobne, ako tomu bolo tento rok pri päťpercentnom zvýšení platov. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Určite pôjde minimálne o nejakú takúto sumu, ak samozrejme rozpočet dovolí, aby sme takúto sumu na platy učiteľov dali," spresnil šéf rezortu školstva.

Pellegrini však musí nájsť spôsob, ako zvýšiť platy pedagógov. V hre je aj možnosť zmeny ústavného zákona o dlhovej brzde. "Ak takýto model nenájdeme, tak budeme musieť hľadať nejaké aj takéto riešenia a uchádzať sa v parlamente asi o pomoc, ale samozrejme nie je to zákon, ktorý spadá do mojej kompetencie," uviedol Pellegrini s tým, že diskusiu chce v prvom rade otvoriť s ministrom financií.

Šéf rezortu školstva verí, že ak by prišlo na úpravu ústavného zákona, poslanci budú ochotní takúto zmenu pre učiteľov podporiť. "Ale ešte to je teraz predčasné, nechajte nám ešte pár týždňov čas, aby sme spolu s ministrom financií hľadali možnosti, a v prípade, že ich nenájdeme, potom spustíme celý rad rokovaní," dodal šéf rezortu školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu