Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brocka a Přidal chcú verejným funkcionárom zakázať advokáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Verejní funkcionári by počas výkonu svojej funkcie nemali vykonávať advokátsku prax. V novele živnostenského zákona to navrhujú poslanci KDH Alojz Přidal a Július Brocka.

Slovenská advokátska komora podľa návrhu pozastaví výkon advokácie osobám vykonávajúcim funkciu verejného funkcionára, zákon by sa nevzťahoval na funkcie poslanca mestského zastupiteľstva, poslanca zastupiteľstva mestskej časti v Bratislave a v Košiciach a poslanca zastupiteľstva vyššieho územného celku.

„Cieľom predkladanej novely zákona je zamedziť rozporu medzi osobným záujmom advokáta a záujmom klienta pri výkone advokácie na jednej strane a verejným záujmom pri výkone funkcie verejného funkcionára na strane druhej,“ vysvetľujú poslanci kresťanských demokratov. Pri výkone funkcie verejný funkcionár koná vo verejnom záujme a jeho konanie má prinášať majetkový alebo iný prospech všetkým občanom.

Ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov verejnému funkcionárovi ukladá povinnosť presadzovať a chrániť verejný záujem; zároveň mu zakazuje uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom.

„Pri výkone advokácie advokát nepresadzuje verejný záujem. Pri výkone advokácie je advokát povinný chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta a riadiť sa jeho pokynmi,“ uzatvárajú Brocka a Přidal.

Novelou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. Ak by poslanci návrh schválili, nové pravidlá pre verejných funkcionárov by sa mali uplatňovať od 1. januára 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu