Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlament schválil nový zákon o sociálnej práci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil nový zákon o sociálnej práci. Zákon upravuje sociálnu prácu, podmienky na jej výkon, ako aj zriadenie Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce.

Sociálnu prácu budú môcť vykonávať len fyzické osoby, ktoré sú odborne spôsobilé. Sociálny pracovník bude môcť sociálnu prácu vykonávať aj ako samostatnú prax v profesii sociálny pracovník. Podmienkou však bude, aby mal povolenie na výkon samostatnej praxe sociálneho pracovníka. Takéto povolenie má vydávať novozriadená profesijná organizácia.

Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce sa má zriadiť od septembra budúceho roka. V prvých troch rokoch má finančné prostriedky na zriadenie komory poskytnúť ministerstvo práce a sociálnych vecí.

"Ide o novovznikajúci subjekt, u ktorého nie je možné počítať s tým, že by v prvých troch rokoch existencie vedel zabezpečiť chod komory z vlastných zdrojov," tvrdí rezort. V roku 2015 má ísť o sumu 50,5 tis. eur, v rokoch 2016 má štát poskytnúť 116,5 tis. eur a v roku 2017 ďalších 91,5 tis. eur.

"Výdavky, ktoré si návrh zákona vyžiada v rokoch 2015 až 2017, nemá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v návrhu rozpočtu kapitoly na roky 2015 až 2017 zabezpečené," uvádza sa v doložke vplyvov zákona na verejné financie.

Rezort práce a sociálnych vecí pôvodne navrhoval, aby bolo členstvo v profesijnej komore povinné pre fyzické osoby, ktoré vykonávajú samostatnú prax sociálneho pracovníka. Na základe schváleného pozmeňujúceho návrhu od poslancov za stranu Smer-SD sa však povinné členstvo v komore pre tieto osoby vypustilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu