Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výmenu štátnych tajomníkov zatiaľ kabinet nemá v programe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Viacero zmien na postoch štátnych tajomníkov by sa mohlo udiať na dnešnom rokovaní vlády. Premiér Robert Fico v nedeľu v televíznych diskusiách povedal, že tento týždeň urobí personálne zmeny vo vláde, ktoré avizoval na sobotňajšom mimoriadnom sneme strany Smer.

Zatiaľ však v zverejnenom programe rokovania kabinetu nie je žiadny návrh na takúto personálnu výmenu. Návrhy bodov rokovania však môžu do programu pribudnúť aj na jeho začiatku.

Podľa informácií by sa mali vymeniť šiesti štátni tajomníci. Novou štátnou tajomníčkou na ministerstve školstva by mohla byť podľa zdroja zo strany Smer poslankyňa NR SR Oľga Nachtmannová. Tá by mala vo funkcii vystriedať Štefana Chudobu. Nachtmannová je v súčasnosti členkou Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Tajomníci by sa mali meniť aj v rezorte hospodárstva, pôdohospodárstva, financií a školstva.

Novým štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva má byť Rastislav Chovanec. V súčasnosti pôsobí ako poradca predsedu vlády pre investície. Chovanec je predsedom dozornej rady v spoločnosti SPP distribúcia. Na poste štátneho tajomníka má nahradiť Pavla Pavlisa, ktorý by sa mal stať v najbližších dňoch ministrom hospodárstva.

V tejto funkcii má nahradiť Tomáša Malatinského. Petra Pellegriniho má na poste štátneho tajomníka ministerstva financií nahradiť Daniel Duchoň, keďže Pellegrini sa má v najbližších dňoch stať ministrom školstva. Vo funkcii by nahradil Dušana Čaploviča. Duchoň je predsedom parlamentného výboru pre financie a rozpočet a je členom výboru na kontrolu vojenských tajných služieb. V prvej Ficovej vláde pôsobil dva roky ako štátny tajomník ministerstva obrany, predtým šéfoval vojenskej nemocnici.

Ministri sa dnes budú zaoberať novelou zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Zákon rieši posudzovanie a následné povoľovanie rôznych priemyselných prevádzok či iných činností s predpokladaným významným vplyvom na životné prostredie vrátane zdravia. Takéto konanie predchádza napríklad výstavbe elektrární, spaľovní odpadu, diaľnic, vodných nádrží či ťažbe nerastov.

Zmenami v zákone sa envirorezort usiluje odvrátiť možné súdne konanie, ktoré Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej smernice Európskej komisie. V mimorezortnom pripomienkovom konaní dostali k novele 515 pripomienok, z toho 122 zásadných. Rezort životného prostredia akceptoval, resp. čiastočne akceptoval väčšiu časť zásadných pripomienok. Odstránené boli všetky rozpory v konaniach o neakceptovaných pripomienkach.

Väčšina pripomienok sa týkala objasnenia, spresnenia pojmov, lehôt a práv verejnosti. Hlavným nedostatkom, ktorý Európska komisia vytkla Slovensku, je nedostatočné prepojenie procesu posudzovania vplyvov navrhovaných činností s následnými povoľovacími procedúrami.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes požiada vládu, aby mu odsúhlasila zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov rezortu spravodlivosti z minulých rokov v sume 169 593 eur. Rozhodol sa totiž oprášiť projekt rekonštrukcie vstupu do sídla rezortu na Župnom námestí, lebo tam treba vyriešiť bezpečnostný režim.

V budove sídli aj Najvyšší súd SR a na jeho verejné zasadnutia neraz privádzajú členov skupín podsvetia. Borec chce na rozdiel od pôvodného bezpečnostného projektu rekonštrukciu rozšíriť o modernizáciu podateľne a priestorov pre verejnosť. Predpokladaný rozpočet na tento projekt je 198 tisíc eur.

„Pri rekonštrukcii sa neuvažuje o exteriérových zásahoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Ľudia, ktorí pôjdu do podateľne ministerstva, by už nemuseli prechádzať bezpečnostnou kontrolou. Tí, čo potrebujú konzultovať svoj prípad s pracovníkmi ministerstva, budú mať na to k dispozícii dôstojné priestory.

Spoločné slovensko-maďarské policajné hliadky by mali dostať oprávnenie hliadkovať hlbšie za hranicami oboch krajín. Počíta s tým návrh aktualizovanej zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom o policajnej spolupráci, ktorý má na stole vláda. Zmluvou sa okrem iného upravujú inštitúty spoločných policajných hliadok, cezhraničného sledovania a cezhraničného prenasledovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu