Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaplovič chce školským zákonom upraviť používanie kamier v školách

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Používanie kamier v školách možno už čoskoro bude upravovať zákon. Vyplýva to z návrhu zásad k novele školského zákona, ktoré ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslalo na pripomienkovanie organizáciám pôsobiacim v školstve.

"Podľa viacerých žiadostí o usmernenie, ako aj na základe podnetu verejného ochrancu práv a Úradu na ochranu osobných údajov SR odporúčame zaviesť do zákona ustanovenie o používaní kamerových systémov v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov," uvádza v zásadách ministerstvo a dodáva, že za dôležité považuje zásadu ochrany a bezpečnosti osôb a majetku a nie sledovanie osôb.

Monitorovanie priestorov kamerovým systémom na Slovensku rieši najmä zákon o ochrane osobných údajov. Podľa neho priestor prístupný verejnosti možno monitorovať pomocou videozáznamu alebo audiozáznamu len na účely verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality a narušenia bezpečnosti štátu, pričom priestor musí byť zreteľne označený ako priestor, ktorý je takto monitorovaný.

Rezort školstva chystá novely zásadných zákonov, ktoré upravujú školskú politiku. "Paragrafové znenie a následný riadny legislatívny proces sa predpokladá v jeseni 2014. Najskôr uprednostňujeme širokú diskusiu na úrovni školských partnerov a následne štandardný legislatívny proces, ktorý tiež počíta s aktívnou účasťou školskej reprezentácie," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. K plánovaným opatreniam v zákonoch sa majú vyjadriť obce a mestá, samosprávne kraje, súkromné školy, samosprávne školy, zástupcovia katolíckej aj evanjelickej cirkvi, komora učiteľov, školskí odborári, riaditelia štátnych gymnázií, predstavitelia stredných odborných škôl, ale aj maďarských pedagógov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu