Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na dopravné projekty by do roku 2020 malo ísť 4,6 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020, ktorý v stredu schválila vláda, predpokladá použiť na dopravné projekty 4,638 mld. eur. Z tejto sumy by zdroje Európskej únie (EÚ) mali počas siedmich rokov dosiahnuť 3,94 mld. eur, čiže 85 %, a domáce spolufinancovanie zvyšných 697,82 mil. eur. Strategický plán predložil vo vláde minister dopravy Ján Počiatek.

V rámci európskych peňazí by na rozvoj dopravnej infraštruktúry a verejnej osobnej dopravy malo ísť z Kohézneho fondu 2,307 mld. eur cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OP II) 2014 až 2020, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja takmer 890 mil. eur (z toho 767 mil. eur cez OP II a 123 mil. eur cez Integrovaný regionálny operačný program) a z Nástroja na prepájanie Európy (CEF) 743,17 mil. eur.

Prostriedky EÚ v novom programovom období 2014 až 2020 môžu byť podľa nového pravidla financovania dočerpané do konca roku 2023.

Celkové finančné potreby na rozvoj dopravnej infraštruktúry v rokoch 2014 až 2020, resp. 2023 podľa materiálu predstavujú objem 9,727 mld. eur. Táto suma pritom neobsahuje prípadné projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP).

Schválenie Strategického plánu rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020 je podľa ministerstva dopravy nevyhnutným predpokladom pre schválenie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020 v Európskej komisii a následné priebežné uvoľňovanie finančných prostriedkov EÚ. Európska komisia totiž podmienila prístup k eurofondom splnením viacerých podmienok a v prípade dopravy je ňou existencia komplexných plánov pre rozvoj dopravnej infraštruktúry, vrátane udržateľného rozvoja mestskej, prímestskej a regionálnej dopravy.

Ide o prvú fázu základného strategického dokumentu strednodobého charakteru v oblasti rozvoja dopravnej infraštruktúry a verejnej osobnej a nemotorovej dopravy. Druhá fáza, ktorá by mala byť ukončená v roku 2016, sa bude zaoberať potrebami dlhodobého plánovania rozvoja dopravného systému SR do roku 2030.

"V tejto fáze bude zároveň zabezpečené vypracovanie funkčného dopravného modelu SR, ktorý prispeje k systémovému prístupu pri zbere dát a následnom modelovaní prepravno-dopravných požiadaviek na dopravnej sieti," očakáva ministerstvo dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu