Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico podľa SNS už pozná dátum príchodu vojsk NATO na Slovensko

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka premiér Robert Fico (Smer-SD) už dnes pozná dátum príchodu vojakov NATO na Slovensko a jeho výroky na túto tému preto považuje za "divadlo".

"Slovenská národná strana (SNS) s úžasom sleduje výroky premiéra SR Roberta Fica, v ktorých prirovnáva prítomnosť vojsk NATO v európskych krajinách susediacich s Ukrajinou a Ruskom k sovietskej invázii z roku 1968. Je na pováženie, že to povie premiér krajiny, ktorá je členom NATO a pri vstupe do NATO sa zaviazala spolupracovať pri medzinárodných konfliktoch," uviedol pre TASR Danko.

Pre SNS je podľa neho neprijateľné, aby na území Slovenska dlhodobo zotrvávali akékoľvek cudzie vojská. Výnimkou sú krátkodobé vojenské cvičenia. "SNS má taktiež obavy z toho, že Slovensko stratilo svoju obranyschopnosť a je odkázané na pomoc iných, čo sa nám vypomstilo už aj v minulosti," vyhlásil Danko.

"Je zarážajúce, že po návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu v susednom Poľsku vydá slovenský premiér takéto šokujúce vyhlásenie, keďže už sám vie dátum príchodu vojakov NATO na Slovensko. SNS preto najnovší postoj Roberta Fica považuje za divadlo a vlastné PR, aby sa pred občanmi urobil dobrým," vyhlásil Danko.

"SNS vyzýva slovenského premiéra, aby sa so Slovákmi nehral ako mačka s myšou, ale aby otvorene priznal to, čo sa už aj tak zvrátiť nedá. Vyzývame ho, aby sa postavil pred verejnosť a aby ju ako druhý najvyšší štátny činiteľ s plnou zodpovednosťou informoval o termíne príchodu vojakov NATO, ktorý je už známy," vyhlásil Danko.

Premiér Fico v stredu (4. 6.) povedal, že si nevie predstaviť, že by na Slovensku mali svoje základne cudzí vojaci, prípadne by tu obsluhovali protiraketové stanice. Vyhlásil to na margo plánu, o ktorom v utorok (3. 6.) hovoril vo Varšave americký prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu oznámil, že Spojené štáty plánujú posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v dôsledku ruskej intervencie na Ukrajine. 

Obama chce požiadať Kongres USA, aby vyčlenil miliardu dolárov na posilnenie dočasných misií americkej armády na starom kontinente. Príslušný plán dostal názov "European Reassurance Initiative", vo voľnom preklade "Iniciatíva na opätovné uistenie Európy".

Fico zdôraznil, že Slovensko zatiaľ nebolo o nič také požiadané. "Za seba hovorím, že si takéto rozhodnutie neviem predstaviť," podčiarkol s tým, že ide o jeho osobný principiálny názor, pričom treba najskôr poznať detaily amerického plánu.

V tejto súvislosti však poukázal na to, že Slovensko má svoje historické skúsenosti s účasťou cudzích vojakov na svojom území. "Spomeňme si na inváziu v roku 1968, preto je táto téma pre nás mimoriadne citlivá," zdôraznil. Ako dodal, Slovensko je členským štátom NATO a chce si plniť z toho vyplývajúce záväzky, preto si napríklad vie predstaviť spoluprácu v poskytnutí vojenského výcvikového strediska Lešť pre tréning a prípravu vojakov z iných armád.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu