Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Radičová mení názor, návrat do politiky nevylučuje

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalá premiérka a dnešná vysokoškolská profesorka Iveta Radičová už nevylučuje svoj návrat do politiky, ako to robila po páde jej vlády.

„Toľkokrát som dostala nakladačku za slovo, že vylučujem a že ako môžem niečo také povedať, že som dcére dala prísľub, že už nikdy nepoviem nikdy,“ povedala Radičová potom, ako svedčila v utorok v Pezinku na súde. Na druhej strane sa však do politických vôd ani nijako nehrnie.

„To nie je rozhodnutie ísť na dovolenku. To je rozhodnutie opäť vstúpiť do slovenskej politickej scény, v ktorej je príliš veľa posunov, dezinterpretácií, vsúvaní viet,“ menovala zápory takého prípadného rozhodnutia. Podľa expremiérky sme toho sústavne svedkami.

„Ja viem, že politika je aj o boji. Ja viem, že verejný činiteľ toho musí zniesť viac ako iná osoba – len sa pýtam, kto sa rozhodol zadefinovať to viac v tej miere, že už je to dávno za hranicou slušnosti, dávno za hranicou pravdivosti a že už je to len agresívne a nepriateľské,“ dodala.

Radičovej vláda padla 11. októbra 2011, keď hlasovanie parlamentu o zvýšení záruk v eurovale, s čím nesúhlasila vtedy koaličná SaS, spojili s hlasovaním o dôvere kabinetu. „Nie som ani smutná, ani urazená, ani dotknutá, ale to, čo je podstatné, je odpustené, ale nie zabudnuté,“ hovorí s odstupom vyše 2,5 roka Radičová.

Priznáva, že stále pravidelne komunikuje s mnohými aktívnymi politikmi. Ako príklad uviedla súčasného predsedu jej bývalej strany SDKÚ-DS Pavla Freša, predsedu NOVA Daniela Lipšica, predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, predsedu KDH Jána Figeľa či šéfa OĽaNO Igora Matoviča. „ Snažím sa dávať spätnú väzbu, ako vnímam celú situáciu, ale rozhodnutie je vždy na tom, kto je zodpovedný,“ poznamenala

Bývalej šéfke exekutívy sa nepozdáva delenie na takpovediac starých a nových politikov. „Také zvláštne deliace kritérium, ako keby bola nejaká veľká nádej opäť na novú tvár, ktorá to dokáže všetko urobiť inak a zachrániť mnohé riešenia. Obávam sa, že takáto deliaca čiara nie je pravdivá,“ povedala. Podľa jej slov v parlamente je viacero politikov, ktorí by si zaslúžili podporu občanov. „Máme jeden jediný problém. Každého máme v inej politickej strane,“ uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu