Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nevidím dôvod, prečo za šéfa NS SR nevymenovať Harabina, tvrdí Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade, že by Súdna rada SR zvolila za predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina alebo kohokoľvek z iných kandidátov, ani súčasný, ale ani budúci prezident by nemal mať dôvod ho do funkcie nevymenovať. Vyhlásil to prezident Ivan Gašparovič v rozhovore pre agentúru SITA.

"Pokiaľ ide o vymenovanie, ak by bol ďalej zvolený za predsedu, tak prezident súčasný alebo budúci nemá dôvod ho nevymenovať, pretože to je úplne iná situácia, ako keď som ja nevymenoval generálneho prokurátora (Jozefa Čentéša, pozn. red.), kde som namietal korupciu, falšovanie volebných lístkov, kde som namietal zmenu zákona počas voľby, nerešpektovanie ústavného súdu, postup pána kandidáta pri vypočúvaní svedkov," vysvetlila hlava štátu. Ak by bol Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora vymenoval, určite by mu to v budúcnosti podľa Gašparoviča vyčítali.

Na otázku, či by prezident nemohol pri Harabinovi namietať napríklad jeho údajné kontakty s narkobarónom Bakim Sadikim, Gašparovič odpovedal, že namietať by mohol čokoľvek. Ak by ho však prezident nevymenoval a Harabin by sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva, určite by podľa Gašparoviča na súde vyhral.

Súčasný predseda Najvyššieho súdu SR navyše podľa hlavy štátu svojou odbornosťou ďaleko presahuje všetkých svojich kritikov. Výrok premiéra Roberta Fica, ktorý ešte ako kandidát na prezidenta vyhlásil, že by Harabinovi neodporúčal kandidovať, Gašparovič nekomentoval. "To je názor pána premiéra," dodal.

V kultúrnom dome v Sobranciach sa dnes zišiel najvyšší orgán súdnictva – Súdna rada SR. Jej členovia budú voliť nového šéfa Najvyššieho súdu (NS) SR. V súboji o kreslo nového predsedu NS SR sa stretnú traja súperi - súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová.

Rokovanie súdnej rady sa začalo popoludní o 14:30. Mandátová komisia Súdnej rady SR osvedčila, že všetky tri návrhy kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu SR splnili podmienky. Komisia ich posudzovala podľa zákona a nie podľa rokovacieho poriadku súdnej rady. Proces voľby predsedu NS SR pokračuje prezentáciou jednotlivých kandidátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu