Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gibalová by chcela dať do zákona sociálne kliniky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná poslankyňa za KDH Monika Gibalová je sklamaná z vládnej novely zákona o sociálnej práci. Aj keď ju víta, pretože je potrebné zadefinovať profesiu sociálneho pracovníka, chýba jej v nej však vízia.

"Nemá ambíciu do budúcnosti," uviedla Gibalová v závere druhého rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady (NR) SR. Napríklad, rada by do zákona zaviedla prvok sociálnej kliniky, ktorý sa objavuje v podobnom návrhu v Českej republike. "Môžeme mať odvahu aj k nejakému inovátorstvu," apelovala na ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Ak by mal teda zákon podľa jej slov ambíciu na najbližších 10 či 15 rokov, mohlo by sa uvažovať aj nad novelizáciou ďalších príslušných zákonov, aby sa takéto opatrenie zaviedlo.

Novelu zákona o sociálnej práci predložilo parlamentu ministerstvo práce. V právnej norme chce lepšie zadefinovať podmienky výkonu sociálnej práce, navrhuje zriadenie Slovenskej komory sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, taktiež sa majú upraviť aj podmienky výkonu samostatnej zárobkovej činnosti v tejto profesii.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať vo štvrtok 15. mája. Hneď v úvode dňa budú diskutovať o voľbe nového špeciálneho prokurátora a tiež o voľbe posledného šiesteho kandidáta na ústavného sudcu. Popoludní o 14.00 h na nich čaká pravidelná štvrtková Hodina otázok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu