Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci môžu hlasovať, koho by chceli za predsedu Najvyššieho súdu SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR môžu anonymne hlasovať, koho by si vybrali spomedzi trojice kandidátov za predsedu Najvyššieho súdu SR.

Jedinečné náhodne vygenerované kódy pre hlasovanie každého poslanca im dnes doručili aktivisti z nespi.me, ktorých podporili aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play a Zuzana Čaputová z Via Iuris. Poslanci môžu hlasovať na stránke http://nespi.me.

Rovnakú možnosť, teda vybrať si svojho kandidáta, dostali aj všetci sudcovia (niektorí už hlasovali), členovia vlády a prezident SR. "Zaujíma nás, že keby si sudcovia či poslanci mohli zvoliť svojho šéfa sami, koho by si zvolili. Či je naozaj to súdnictvo tak zabetónované, že sú tam len kamaráti kamaráta, alebo je tu priestor na nejakú zmenu," povedal novinárom producent Ján Heteš.

 Herec Lukáš Latinák tvrdí, že chcú mať prehľad, ako by kto volil. "Každý sa na kameru vyjadrí inak, každý povie novinárom niečo iné, ale nikto nevie, ako to naozaj je. Ako je to medzi sudcami, a ako by to dopadlo v parlamente," vysvetlil.

Na post predsedu Najvyššieho súdu kandidujú jeho súčasný šéf Štefan Harabin (navrhla ho sudcovská rada najvyššieho súdu), nominantka Združenia za otvorenú justíciu Zuzana Ďurišová a kandidátka ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) Jana Bajánková. Predsedu Najvyššieho súdu SR bude 19. mája voliť Súdna rada SR.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu