Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci prelomili Kotlebovo veto: Zatrhli mu financovanie novín!

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Rozpočtové provizórium, v ktorom bol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od začiatku tohto roka, sa končí.

Krajské zastupiteľstvo na dnešnom mimoriadnom zasadnutí prelomilo veto župana Mariana Kotlebu a hlasmi všetkých 45 prítomných poslancov jednomyseľne schválilo rozpočet župy na tento rok. Potvrdilo tak rozpočet v podobe, v akej ho schválilo ešte 28. februára, ale Kotleba ho odmietol podpísať. Na prelomenie jeho veta bolo dnes treba rozpočet schváliť trojpätinovou väčšinou, čiže minimálne 30 hlasmi.

Podľa schváleného rozpočtu má BBSK tento rok hospodáriť s príjmami aj výdavkami na úrovni 148,159 milióna eur, pričom schodok kapitálového rozpočtu a schodok finančných operácií má vyrovnať prebytok bežného rozpočtu. Konkrétne rozpočet počíta s bežnými príjmami vyše 136 miliónov eur, kapitálovými príjmami vyše 11,6 milióna eur, príjmami z finančných operácií takmer 500-tisíc eur, bežnými výdavkami takmer 124,7 milióna eur, kapitálovými výdavkami vyše 18,5 milióna eur a výdavkami na finančné operácie vyše 4,9 milióna eur. 

Dôvodom, prečo Kotleba tento rozpočet vetoval, bol jeho nesúhlas s úpravami, ktoré v ňom poslanci na februárovom zasadnutí urobili. V porovnaní s predloženým návrhom zastupiteľstvo skresalo výdavky na Úrad BBSK o zhruba o 1,062 milióna eur a rozdelilo ich na krytie nových kapitálových výdavkov a bežných výdavkov, ktoré v pôvodnom návrhu neboli zahrnuté. Konkrétne ide o vyše 207-tisíc eur na päťpercentné spolufinancovanie projektov stredných škôl podporených z eurofondov, zvýšenie sumy na prideľovanie dotácií zo 150-tisíc na 400-tisíc eur, kapitálové výdavky takmer 222-tisíc eur na dva projekty deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb a zvýšenie kapitálových výdavkov na výstavbu cyklotrasy zo Zvolena do Sliača z 250-tisíc na vyše 633-tisíc eur. Poslanci zároveň odobrali županovi jeho doterajšie kompetencie na schvaľovanie zmien rozpočtu. Celková výška príjmov aj výdavkov zostala rovnaká ako v predloženom návrhu rozpočtu. 

Schválený rozpočet nepočíta ani s financovaním schránkového mesačníka BBSK Náš kraj, na ktorý bolo v pôvodnom návrhu v rámci výdavkov na Úrad BBSK vyčlenených 150-tisíc eur. Ako dnes v diskusii uviedol poslanec Jaroslav Demian, ktorý bol predkladateľom schválených zmien v rozpočte, najnovšie číslo tohto mesačníka potvrdilo, že jeho návrh bol správny.

„Propagovanie zvrátených názorov na vojnový Slovenský štát je neprijateľné. Mesačník BBSK na tieto účely nemá slúžiť. Toto je mesačník Náš kraj, nie Váš kraj, pán predseda,“ povedal Demian. Kotleba na to nereagoval. 

Mesačník Náš kraj vyvolal búrlivú diskusiu poslancov

Najnovšie číslo schránkového mesačníka Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Náš kraj bolo témou búrlivej diskusie na záver dnešného mimoriadneho zasadnutia krajského zastupiteľstva, ktorá vyvrcholila protestným odchodom viacerých poslancov. Otvoril ju svojou interpeláciou poslanec Radoslav Vazan, ktorý požiadal župana Mariana Kotlebu, aby sa ospravedlnil všetkým ľuďom, ktorých týmto mesačníkom urazil.

Ako uviedol, ľudí uráža ospevovanie vojnového Slovenského štátu, aj jeho osobne, keďže jeho starý otec bol účastníkom Slovenského národného povstania (SNP). Pozastavil sa aj nad tvrdením v mesačníku, že za prezidenta Jozefa Tisa sa žilo ako v nebi. „Pre tých, čo udávali a arizovali sa možno žilo ako v nebi,“ uviedol Vazan. Kritizoval aj zneužitie mesačníka na propagáciu Kotlebu a jeho politickej strany.

Kotleba na zmienku o povstalcovi reagoval, že sa nebude zaoberať dezertérom zo slovenskej armády a že nevie o tom, že by sa v mesačníku spomínala rodina Vazanovcov. Na výhrady k propagácii jeho strany uviedol, že ide o všeobecné tvrdenia. „V čom konkrétne vidíte propagáciu našej politickej strany. Povedzte mi konkrétne, lebo na všeobecné tvrdenia vám naozaj nemám čo povedať,“ povedal Kotleba, načo viacero poslancov vrátane Vazana nahnevane opustilo rokovaciu sálu. 

„S týmito názormi sa nemôžem stotožniť. Môj otec bol priamy účastník SNP, som členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Máme odlišné názory a ja to jednoducho neznesiem. Uráža mojich predkov, uráža všetkých, ktorí sa zapojili. Odišli sme, aby sme to nemuseli počúvať,“ povedal poslanec Jaroslav Demian.

Aj Vazan považuje Kotlebovu odpoveď na interpeláciu za osobnú urážku. „Ja som povedal, že články, ktoré propagujú fašistický Slovenský štát sú urážkou konkrétne aj mojej rodiny, aj väčšiny poslancov zastupiteľstva. Myslím si, že obhajovať tento štát je absolútne choré,“ uviedol Vazan. 

Kotleba odmieta, že by prostredníctvom mesačníka Náš kraj zneužil peniaze BBSK na propagáciu svojej osoby a svojej strany a s obsahom najnovšieho čísla je stotožnený. „Snažíme sa informovať obyvateľov kraja o dianí v BBSK, o dianí na úrade. Nevidím problém s tým, že by to bolo nejaké plytvanie peniazmi,“ povedal Kotleba.

Na otázku ako súvisí článok o úspechoch Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 s dianím v BBSK, uviedol, že župné noviny majú aj v iných samosprávnych krajoch širší záber. „Myslím si, že boli veľmi dobré. Aj s tými ďalšími článkami, ktoré boli zamerané povedzme kultúrne. Nemám k tomu naozaj výhradu. Necítim, že by som spravil niečo zlé. Samozrejme, každý má právo na svoj názor,“ povedal Kotleba. Demonštratívny odchod poslancov komentoval vetou: „Zlepšila sa klíma v sále.“ 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu