Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer by podľa Polisu vyhral parlamentné voľby

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, s prehľadom by ich vyhrala strana Smer-SD s podporou 42 percent. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) by zostala pred bránami parlamentu, volilo by ju 4,2 percenta respondentov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA.

Víťazná strana by mala v parlamente 78 mandátov. Ako druhá by sa do parlamentu so ziskom 10,1 percenta dostala strana KDH, tá by získala 19 kresiel. Nasleduje hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 8,8 percentami a 16 mandátmi, SDKÚ-DS so 7,3 percentami a 14 mandátmi.

Do parlamentu by sa dostala aj strana Most-Híd so ziskom 6,6 percenta, mala by 12 mandátov a Strana maďarskej komunity (SMK) so šiestimi percentami, tá by mala 11 mandátov. SK by si v porovnaní s prieskumom v novembri 2013 polepšila, vtedy by sa do parlamentu nedostala, podporilo ju 4,8 percenta opýtaných. Pred bránami parlamentu by podľa aktuálneho prieskumu okrem SaS zostala aj Slovenská národná strana (SNS), Nová väčšina - Dohoda či Ľudová strana - naše Slovensko.

Telefonický prieskum vykonala agentúra Polis Slovakia pre agentúru SITA v čase od 24. januára do 2. februára na vzorke 1 969 respondentov starších ako 18 rokov v celej SR. Anketári ľuďom položili otázku: Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? 

Na voľbách by sa zúčastnilo 59 percent respondentov, nerozhodnutých bolo 25 percent a 16 percent by voliť nešlo. 

Prieskum agentúry Polis:

Smer-SD 42%
Kresťanskodemokratické hnutie 10,1%
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 8,8%
SDKÚ-DS 7,3%
Most-Híd 6,6%
Strana maďarskej komunity 6,0%
Sloboda a Solidarita 4,2%
Slovenská národná strana 3,8%
Nová väčšina - Dohoda 3,7%
ĽS-Naše Slovensko 3,2%
Komunistická strana Slovenska 1,9%
Iná strana alebo hnutie 2,4%

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu