Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novelizácia zákona: Semená konopy nebudú podliehať kontrole

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Semená konopy siatej nebudú podliehať kontrolným opatreniam. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Rastliny konopy siatej však budú podliehať aj naďalej rovnakej právnej úprave ako doteraz.

"V žiadnom prípade táto úprava nezasahuje do akejkoľvek trestnoprávnej úpravy, nepovoľuje sa pestovanie," skonštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Semená konopy siatej vypadnú zo zoznamu omamných látok preto, že žiadnu psychoaktívnu látku neobsahujú. "Môžete zjesť celé vrece týchto semien, jednoducho tam nie sú účinné látky," povedala Zvolenská a dodala, že užívanie omamných látok považuje za zlé a škodlivé. Do zoznamu omamných látok podľa novej úpravy navyše pribudne osem nových látok, ako napríklad 4-metylamfetamín, bufedrón či desoxypipradrol.

Okrem toho bude psychotropná látka GHB preradená z III. skupiny do II. skupiny omamných látok, z I. skupiny do II. skupiny bude preradený etorfín. Ten sa používa napríklad na znehybnenie veľkých zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu