Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Simon ostro kritizuje Pašku: Správa sa ako kedysi komunisti!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) sa snaží dať novinárom náhubok a obmedziť verejnosti prístup k informáciám, ako to robili komunisti. Pokračuje v tom, čo začala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Povedal dnes podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon.

"Prvá Ficova vláda začala s cenzúrou tlače zmenou tlačového zákona, teraz chcú dať novinárom ďalší náhubok. Chcú ich kontrolovať, ako pred rokom '89. To sa nazývalo totalita," uviedol v reakcii na nové pravidlá, ktorými sa majú v parlamente riadiť novinári. Podľa Simona sa Smer-SD snaží o to, aby sa v médiách objavilo len to, "čo úctiví páni zo Smeru dovolia". Simon za 12 rokov svojho politického pôsobenia takéto obmedzenia nezažil. "A žiadny problém nebol," poznamenal s tým, že tieto obmedzenia zavádzajú len ľudia, ktorí sa boja sa verejnej kontroly.

Podľa nových pravidiel sa novinári môžu pohybovať len po vyhradených priestoroch v parlamente, nemajú fotiť a filmovať osobné veci poslancov, za porušenia im môže hroziť strata akreditácie a zákaz vstupu do Národnej rady SR.

Kancelár Národnej rady SR Daniel Guspan tvrdí, že nové pravidlá nebudú obmedzovať prácu novinárov. Po parlamente sa podľa neho budú môcť naďalej pohybovať voľne a budú môcť nahrávať dianie v parlamente bez sankcií. Novinári sa budú môcť zdržiavať vo vestibule, pri rokovacej sále, či na balkóne.

Dosiaľ mohli voľne chodiť aj do výborov, ktoré sú zo zákona verejné. Po novom ich tam bude musieť odviezť poverená osoba, bez nej tam ísť nebudú môcť. Rovnako nebudú mať prístup do bufetu. Guspan tvrdí, že nejde o obmedzenia a že pre novinárov pripravujú nové press centrum, ktoré im má zlepšiť pracovné podmienky v parlamente.

Jedno z obmedzení hovorí aj o zákaze natáčania osobných vecí poslancov. Ani toto Guspan nepovažuje za obmedzovanie práce novinárov. Podľa neho budú môcť novinári naďalej bez obmedzení fotiť a natáčať dianie vo výboroch aj v rokovacej sále na parlamentnom balkóne. Zdôrazňuje však, že podľa neho by osobné veci poslancov mali zostať ich osobnými.

Zmeny prišli aj v akreditáciách. Po novom má redakcia určený počet akreditačných kariet, na ktoré budú do parlamentu novinári chodiť. Počet určila Národná rada SR. Starým kartičkám vypršala platnosť. Akreditovať sa podľa Guspana môže každá redakcia, ktorá pokrýva parlamentné spravodajstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu