Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská a Beblavý nechcú spotrebiteľské spory na rozhodcovských súdoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská žiadajú Ministerstvo spravodlivosti SR, aby stiahlo svoj návrh zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní a agendu spotrebiteľských sporov úplne vylúčilo z pôsobností rozhodcovských súdov. Zdôvodňujú to tým, že efekt novelizovaného zákona bude pre ochranu spotrebiteľa minimálny a náklady na jeho realizáciu zbytočne vysoké.

"Ministerským návrhom práva spotrebiteľov nebudú chránené dostatočne. Rozhodcovské súdy sú často len satelitmi nebankových subjektov, pre ochranu práv spotrebiteľov poskytujú nízky štandard a svojimi verdiktmi dostávajú do neriešiteľných situácií množstvo ľudí," tvrdí Žitňanská. Dodala, že ministerstvo si v predloženom zákone predsavzalo činnosť nebankoviek regulovať, hoci už v súčasnosti nedokáže riadne vykonávať štátny dohľad nad exekútormi, znalcami, správcami a pod.

Beblavý pripomenul, že minulý týždeň spolu so Žitňanskou predložili Národnej rade SR balík troch zákonov, ktorý má prispieť k tomu, aby sa uzatvárali férovejšie spotrebiteľské zmluvy, prebiehalo férovejšie rozhodovanie o vyrovnaní vzniknutých pohľadávok a aby bolo férovejšie aj samotné vymáhanie pohľadávok exekútormi.

"Riešime v nich aj rovnaký problém ako ministerstvo, zvolili sme však efektívnejší spôsob. Podľa nášho návrhu nebudú môcť nebankové subjekty obchádzať všeobecný súd tým, že spotrebiteľovi vnútia ustanovenia, podľa ktorých spory rozhoduje často blízky subjekt – rozhodcovský súd," uviedol Beblavý. Všeobecné súdy podľa neho poskytujú neporovnateľne vyšší štandard ochrany práv spotrebiteľov.

"Pokiaľ získa podporu náš návrh, nebude sa môcť pred exekútora dostať pohľadávka, ktorej nebude predchádzať rozhodnutie všeobecného súdu," vyhlásil Beblavý.

Zástupcovia rezortu spravodlivosti o novele zákona tvrdia, že zvýši ochranu spotrebiteľov pred nekalými praktikami niektorých nebankových spoločností. "Podstatným spôsobom zvýšime ochranu spotrebiteľov, ktorá je dnes v rámci rozhodcovského konania na veľmi nízkej úrovni," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec, keď v decembri 2013 predstavoval novelu z dielne jeho rezortu. Informoval, že spotrebiteľské rozhodcovské súdy budú podľa jeho návrhu prísne regulované a budú musieť spĺňať prísne kritériá.

Navyše bude možné proti ich rozsudkom podávať odvolania na všeobecné súdy. Jedným z nedostatkov súčasnej legislatívy je podľa ministerstva to, že spotrebitelia často nevedia, že sa v úverových zmluvách zaväzujú riešiť spory pred rozhodcovským súdom. Po novom by preto mala byť rozhodcovská zmluva obsahovo aj formálne oddelená od spotrebiteľskej zmluvy a nemala by byť zakomponovaná "milimetrovým písmom" v záverečných ustanoveniach zmluvy. Medzirezortné pripomienkové konanie k zákonu trvá do 23. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu