Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Deň v parlamente otvoria správy o tajných službách za zatvorenými dverami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neverejným zasadnutím o Správe o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2012 a Správe o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2012 otvoria poslanci 12. deň 27. schôdze parlamentu. Opozícia ešte vo štvrtok namietala, že predseda parlamentu Pavol Paška navrhol zrušiť rozpravu k týmto bodom a vládni zákonodarcovia tento návrh odsúhlasili. Parlament každoročne rokuje o spomínaných správach za zatvorenými dverami bez prítomnosti verejnosti a médií.

Poslanci potom budú diskutovať o uznesení k situácii na Ukrajine. Poslanecké grémium k Ukrajine navrhla vo štvrtok zvolať za všetky opozičné poslanecké kluby zákonodarkyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová. Predseda parlamentu s tým súhlasil a verí, že strany prijmú uznesenie, ktoré bude konsenzom všetkých.

Ukrajinskí demonštranti si vo štvrtok pripomenuli tri týždne od začiatku protestov proti rozhodnutiu vlády nepodpísať kľúčové dohody o priblížení sa k Európskej únii. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra vláda oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám.

Národná rada bude rokovať aj o Správe o činnosti prokuratúry Slovenskej republiky za rok 2012. Generálny prokurátor René Vanek sa pred časom na branno-bezpečnostnom výbore vyslovil, že bude bojovať proti úniku utajovaných informácií z radov prokuratúry. „Ide o vážny problém, potýkame sa s ním aj zo strany polície. Úroveň ochrany utajovaných skutočností sa musí rapídne zvýšiť,“ povedal Vanek. Každý prípad úniku informácií sa podľa Vaneka musí individuálne preveriť.

„Budem presadzovať, aby v prípade pochybenia bola vyvodená okamžitá zodpovednosť, minimálne disciplinárna,“ dodal prvý námestník generálneho prokurátora. Podľa Vaneka správa pracuje s množstvom štatistických údajov, čo ju zneprehľadňuje.

Na budúci rok chce nové vedenie GP SR predložiť správu na základe novej koncepcie, podľa Vaneka bude podstatne stručnejšia a výstižnejšia. V roku 2012 bolo zaevidovaných na všetkých úrovniach prokuratúry vrátane generálnej prokuratúry celkove 96 987 trestných vecí, čo je v porovnaní s rokom 2011 menej o 3 019 vecí a v porovnaní s rokom 2010 je to pokles o 4 029 trestných vecí.

Poslanci sa po prerokovaní správy o GP vrátia k prerušenej rozprave o Správe o činnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví za rok 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu