Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Frešo: Odchod trojice poslancov je škoda pre stranu i pravicu

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odchod trojice poslancov z SDKÚ-DS je podľa predsedu strany Pavla Freša škodou pre stranu i celú stredopravú scénu. Ako povedal na tlačovej besede, je to smutný okamih.

„Ak by o tom rozhodovali voliči, s ich krokom by nesúhlasili. Vypočuli sme si toto rozhodnutie a poďakovali za ich prácu,“ povedal. Podľa neho obe strany si vzájomne popriali, aby rozchod bol kultivovaný. „Rešpektujem ich rozhodnutie. SDKÚ-DS je zodpovedná svojim voličom. Budeme pokračovať preto v tom, že chceme získavať na svoju stranu voličov,“ zdôraznil.

Podľa Freša tak, ako sa to v živote stáva, v strane sa nepodarilo zladiť jednotlivé názory. „Nehľadajte za ich krokom niečo konkrétne. Bola snaha zladiť názory, ale výsledkom je rozchod alebo rozvod,“ zdôraznil. Na to, či odídu iní členovia zo strany, bude vedieť Frešo odpovedať o niekoľko týždňov. V regiónoch je však podľa neho "nadšená nálada pre ďalší zápas v blížiacich sa voľbách."

SDKÚ-DS nebude podľa Freša žiadať od trojice odídencov, aby vrátili poslanecký mandát. „Každý poslanec za SDKÚ-DS sa do NR SR dostal prekrúžkovaním. To je najjasnejšia odpoveď, či budeme žiadať vrátiť poslanecký mandát,“ dodal.

Poslanci Národnej rady SR Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magdaléna Vášáryová dnes na rokovaní prezídia SDKÚ-DS ohlásili odchod z tejto politickej strany. Ako povedala novinárom Lucia Žitňanská, dôvodom na odchod zo strany bola nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu. Opakovane sa preto dostávala do rozporov s Pavlom Frešom a vedením strany. Podľa nej situácia bola dlhodobo neudržateľná. Žitňanská uviedla, že nešlo o osobný spor.

„Pre mňa je to vážny a neľahký krok,“ povedala s tým, že sa politickou budúcnosťou nezaoberala. Pôsobiť chce ako nezaradená poslankyňa NR SR. „Čo bude v budúcnosti, neviem povedať. Nechcem zaťažovať občanov tým, že by som participovala na ďalšom päťpercentnom projekte,“ vyhlásila.

Beblavý povedal, že nevie ďalej zotrvávať v strane, ktorej najväčším cieľom aj výsledkom je udržanie postu predsedu v jednom samosprávnom kraji. „SDKÚ vždy chcela zmeniť Slovensko a za vlád Mikuláša Dzurindu sa jej to aj darilo. SDKÚ-DS dnes nemá vyššiu ambíciu a vydáva sa na cestu HZDS,“ vyhlásil Beblavý. Zároveň dodal, že po regionálnych voľbách stratil nádej na zmenu smerovania strany. Beblavý zdôraznil, že trojica poslancov nerokovala o budúcnosti so žiadnou stranou a ani nezakladá vlastnú stranu.

Vášáryovej sa posledný čas nedarilo presadiť nové témy, dostávala sa do rozporu aj s členmi strany. Nedokázala sa ani zhodnúť na zhodnotení regionálnych volieb v Banskobystrickom kraji. Vášáryová tvrdí, že zrejme po tomto volebnom období skončí s politikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu