Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Paška: Alexander Dubček ponúkal spoluprácu a nie konfrontáciu

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktuálna doba je v Európe, aj vo svete plná rastúcich prejavov extrémizmu, populizmu a radikalizmu. O to viac chýbajú politici, akým bol Alexander Dubček, ktorý vedel ľudí spájať a nie rozdeľovať. Pri príležitosti dnešného výročia narodenia A. Dubčeka to pre TASR povedal predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD).

Líder Pražskej jari sa narodil 27. novembra 1921 v Uhrovci. "Vedel ponúknuť ako riešenie spoluprácu a nie konfrontáciu. O tom bola duša Alexandra Dubčeka. Bol typom politika, ktorý ľuďom nedával len nádej, ale ponúkal aj riešenia," zdôraznil na stretnutí pri Dubčekovom hrobe Paška.

Na spomienke sa zúčastnil najstarší Dubčekov syn Pavol, zástupcovia prezidentskej kancelárie, veľvyslanectiev Českej, Ruskej a Maďarskej republiky, ale aj spisovateľ Drahoslav Machala, bývalý hokejový reprezentant Jozef Golonka a blízky Dubčekov priateľ, historik Ivan Laluha.

"Nemal by veľkú radosť z toho, čo sa na Slovensku deje," poznamenal Laluha. "Možno je našou povinnosťou trochu viac pripomínať odkaz Dubčeka. Aby jeho myšlienky o etickom rozmere politiky, o tom, že sa robí pre občana, zazneli silnejšie. Aby bol príkladom pre nás všetkých," dodal Laluha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu