Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ficovo prijatie v Bielom dome je vyznamenaním, tvrdí analytik

Robert Fico a Barack Obama
Robert Fico a Barack Obama (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Na svete je 192 členských štátov OSN a takmer so všetkými udržiavajú USA diplomatické vzťahy. Takže prijatie premiéra tak malého štátu je vždy vyznamenanie v tom, že si na neho muž číslo jeden našiel čas.

Uviedol to dnes zahranično-politický analytik Ivo Samson na margo stretnutia predsedu vlády SR Roberta Fica s americkým prezidentom Barackom Obamom v Bielom dome.

"To, prečo tam Fico cestoval, je pochopiteľné. USA sú naším dôležitým obchodným partnerom. Slovensko malo s U.S. Steel dlhšie rokovania a má záujem na tom, aby tu investície USA zostali," priblížil Samson.

Za významný považuje aj zahranično-politický rozmer. "USA ostali veľmocou číslo jeden a stávajú sa aj hlavným obchodným partnerom EÚ na základe dohody o zrušení colného vzťahu. Bezpečnostná dimenzia je tiež evidentná. SR podporuje zahranično-politické intervencie USA hoci vždy pod hlavičkou Bezpečnostnej rady OSN a zaviazali sme sa, že aj po odchode jednotiek z Afganistanu Slovensko v prípade potreby ostane v tomto regióne," dodal Samson.

 Roberta Fica prijal vo Washingtone Barack Obama a viceprezident Joe Biden. Stretnutie v Bielom dome trvalo hodinu. Obama a Fico konštatovali, že partnerstvo USA so Slovenskom je založené na spoločných demokratických hodnotách a princípoch. Premiér pripomenul rozhodujúcu úlohu Spojených štátov v procese demokratických zmien v strednej Európe, ktoré sa začali pred vyše 20 rokmi.

Diskusia s Bidenom sa týkala operácie ISAF v Afganistane vrátane angažovania sa Slovenska v krajine aj po roku 2014, kedy má odtiaľ odísť väčšina medzinárodných vojenských jednotiek. Ako po stretnutí zdôraznil Fico, účasť SR v tejto vojenskej misii robí krajine dobré meno. "Sme pripravení pomáhať v tréningu afganským ozbrojeným silám a svoju prítomnosť budeme koordinovať so všetkými ostatnými krajinami, ktoré sú v Afganistane prítomné," avizoval.

Hovorilo sa aj o pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v procese likvidácie chemických zbraní Sýrie, pričom premiér potvrdil pripravenosť Slovenska pomôcť pri tomto procese. Slovenský premiér pripísal toto stretnutie dôveryhodnosti Slovenska. "Tá sa prejavuje tým, že sme schopní sa stretnúť nielen so západnými partnermi, ale aj s predstaviteľmi Ruska či Číny. Lebo to sú tiež krajiny, ktoré SR nemôže v žiadnom prípade zanedbávať," uviedol po rokovaní. Spolu s ním sa na ňom zúčastnili aj ministri vnútra Robert Kaliňák a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu