Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výzva na bojkot antikoncepcie je podľa SaS totálny extrém

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyjadrenia teológov o tom, aby kresťanskí farmaceuti a majitelia lekární odmietali nakupovať a distribuovať antikoncepciu, považuje strana Sloboda a solidarita (SaS) za extrém. SaS vo svojom vyhlásení, ktoré poskytol riaditeľ oddelenia komunikácie Ivan Štulajter, napísala, že výsledkom takéhoto prístupu bude nežiaduce znižovanie dostupnosti antikoncepčných prostriedkov a zdravotníckej starostlivosti pre ženy.

Za výzvou stojí Subkomisia pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska. SaS píše, že chápe snahu Konferencie o ochranu ľudského života. "Zvyšovanie dostupnosti antikoncepčných prostriedkov na Slovensku podporilo dlhodobý trend klesajúceho počtu vykonaných potratov. Slovenská republika sa zároveň vo viacerých medzinárodných dokumentoch zaviazala k prijatiu takých opatrení, ktoré prispejú k odstráneniu diskriminácie žien v oblasti starostlivosti o zdravie, vrátane tých, ktoré sa vzťahujú na plánovanie rodiny," povedal poslanec SaS Martin Poliačik. 

Ako člen Európskej únie by Slovensko malo akceptovať vyjadrenia Európskeho parlamentu, ktorý od členských vlád žiada podporu dostupnosti antikoncepcie ako štandardnú súčasť starostlivosti o sexuálne a reprodukčné zdravie, píše sa v tlačovej správe. SaS bude v snahe o ochranu ľudského života a znižovanie počtu vykonaných potratov presadzovať také kroky, ktoré prispejú k lepšej informovanosti obyvateľstva v otázkach reprodukčného zdravia a plánovaného rodičovstva.

"Ako ideálny nástroj v boji proti nežiaducim negatívnym javom v spoločnosti budeme presadzovať zlepšenie vzdelávania v oblasti sexuálneho zdravia a plánovaného rodičovstva prostredníctvom zavedenia sexuálnej výchovy na školách. Veríme, že Konferencia biskupov Slovenska podporí túto iniciatívu a pomôže tým k zlepšovaniu ochrany ľudského života a jeho zdravia," povedal Poliačik. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu