Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sudcom sa návrh rozpočtu nepáči, potrebujú a chcú viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu súdnictva na roky 2014 až 2016 vo výdavkovej časti nezohľadňuje reálne potreby financovania prevádzky súdov, rozpočtových organizácií, Najvyššieho súdu SR, ani Kancelárie Súdnej rady SR. Súdna rada SR to konštatuje v stanovisku, ktoré odhlasovala na svojom poslednom zasadnutí koncom októbra.

"Súdna rada považuje za nevyhnutné navýšiť rozpočtové prostriedky pre súdnictvo vrátane Najvyššieho súdu SR, nakoľko navrhnuté rozpočtové prostriedky vytvárajú rizikové prostredie," píše sa v stanovisku. Podľa nej sú ohrozené napríklad platy štátnych zamestnancov, prevádzka súdov, či opravy havarijného stavu niektorých súdnych budov. 

Podľa stanoviska Súdnej rady, ktorej predsedá Štefan Harabin, je možné finančné nároky justičnej administratívy získať odňatím príplatkov sudcov Špecializovaného trestného súdu a odňatím ich ochranky. Rada tvrdí, že cesta k získaniu peňazí vedie aj zmrazením valorizácie nákladov na odmeňovanie advokátov, no nie zmrazovaním platov sudcov. Stanovisko odhlasovalo 13 členov Súdnej rady, piati neboli prítomní.

Z návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý schválila vláda SR, vyplýva, že na súdnictvo sa rozpočtujú výdavky v sume 148 miliónov eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2013 je to menej o 1,55 percenta. Osobné výdavky a bežné transfery sú na úrovni schváleného rozpočtu roku 2013. Tovary a služby oproti schválenému rozpočtu roku 2013 vzrastú o 1,01 milióna eur, čo predstavuje 3,84 percenta. Kapitálové výdavky na rok 2014 v sume 4,24 milióna eur sa rozpočtujú nižšie o 2,76 milióna eur ako v tomto roku, čo predstavuje pokles o 39,4 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu