Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Znečisťovatelia nebudú informovať o koncentrácii na tabuliach

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Informácie o množstve vypúšťaných znečisťujúcich látok do ovzdušia nebudú prevádzkovatelia veľkých a stredných zdrojov znečisťovania uvádzať na digitálnom zariadení umiestnenom na viditeľnom mieste, ako to v novele zákona o ovzduší navrhovali poslanci za OĽaNO Mikuláš Huba a Ján Mičovský.

Vládny Smer-SD ich právnu normu zamietol. Okrem aktuálnych hodnôt znečisťujúcich látok sa podľa návrhu na digitálnom zariadení pre zrozumiteľnosť mal uvádzať aj ich výstražný prah, limitná hodnota zvýšená o medzu tolerancie a cieľová hodnota znečisťujúcich látok.

"Novela prihliada na ústavné právo a priamo ľuďom, občanom Slovenskej republiky, umožňuje získať informácie o množstve vypúšťaných znečisťujúcich látok z ´prvej ruky´, teda priamo zo zdroja znečisťovania ovzdušia," vysvetľovali Huba a Mičovský.

Základným cieľom vlády ktorejkoľvek krajiny podľa opozičných poslancov musí byť ochrana zdravia obyvateľstva, a to aj prostredníctvom zníženia znečisťujúcich látok v ovzduší.

"Návrh zákona vychádza z praxe a z reakcie mnohých občanov, ktorým stav ovzdušia vo svojom okolí znepríjemňuje každodenný život. Návrh zákona prispieva k transparentnosti a zvyšuje úroveň informovanosti občanov o množstve vypúšťaných látok," argumentovali Huba a Mičovský. Podrobnosti o rozmeroch informačných tabúl a ďalších technických parametroch podľa novely mal ustanoviť vykonávací predpis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu