Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Členovia kontrolnej komisie si prilepšia: Takéto odmeny dostanú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sxc.hu )

BRATISLAVA – Minister vnútra Robert Kaliňák navrhuje, aby členovia štátnej komisie, ktorá má kontrolovať financovanie politických strán a predvolebných kampaní, mali mesačnú odmenu trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok.

Predsedovi štátnej komisie má patriť osobitný príplatok vo výške 30% mesačnej odmeny. V roku 2012 dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve hodnotu 805 eur. Členovia komisie by tak dostávali 2 415 eur. Okrem toho členovia štátnej komisie majú mať nárok na úhradu preukázaných cestovných výdavkov spojených s výkonom funkcie a stravného.

Štátna komisia má mať dvanásť členov. Desať členov delegujú do štátnej komisie politické strany, ktoré v posledných voľbách získali zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov.

Počet členov štátnej komisie delegovaných politickými stranami, ktoré vytvorili vládu, sa musí rovnať počtu členov štátnej komisie delegovaných ostatnými politickými stranami zastúpenými v Národnej rade SR. O tom, kto nominuje ďalších dvoch členov komisie, sa ešte diskutuje. 

Navrhnuté odmeňovanie je podľa poslanca NR SR za KDH Pavla Zajaca v čase finančnej krízy príliš veľké. „Malo by byť podstatne nižšie. Bude ešte o tom diskusia,“ povedal pre. Zároveň však upozornil, že opozícia sa snaží len zlepšovať návrh, ktorý predložil Kaliňák. Ten podľa neho už pri predložení svojho návrhu vedel, čo budú kontroverzné body a že do nich sa bude triafať opozícia.

„O nich je ochotný sa rozprávať a tie vylepšujeme. Ide napríklad o kontrolu priebehu a financovaní volebnej kampane,“ povedal s tým, že dnes už sa nehovorí ako o kontrolóroch ministerstvách vnútra a financií, čo Kaliňák navrhoval, ale o nezávislej komisii.

Pripomenul, že sa tiež podarilo obmedziť zákaz zverejňovania prieskumov a tiež zákaz kampane tretích osôb. Podľa Zajaca však chýba dostatočný priestor na diskusiu, aby sa k návrhu mohli vyjadriť nielen poslanci, ale aj verejnosť a médiá. 

KDH v diskusii neprešiel návrh na vznik viacerých volebných obvodov pri zachovaní pomerného volebného systému. „To by bolo zásadným zlepšením volebného systému, ktorý v roku 1998 zaviedol Vladimír Mečiar. Jeden obvod nahráva vodcovskému typu strán. Poslanci by mali byť volení na menšom teritóriu,“ zdôraznil Zajac. Podľa neho pri zavedení viacerých volebných obvodov by sa zvýšila aj hodnota preferenčných hlasov a kandidáti by sa mohli ľahšie prekrúžkovať na kandidátke vyššie. 

Zvýšenie váhy preferenčného hlasu navrhuje OĽaNO. „Ak má zostať jeden volebný obvod, sme za zachovanie trojpercentnej kvóty, pretože strana má mať právo dať na kandidátku nielen populárnych kandidátov, ktorí získajú veľa preferenčných hlasov, ale aj odborníkov, ktorí nie sú až tak známi,“ uviedol Zajac. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu