Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pochybná zmluva v SDKÚ: Frešo sa dohodol s Dzurindovým pokladníkom!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SDKÚ-DS sa dohodla s bývalým pokladníkom strany Igorom Kucejom na vzájomnom vysporiadaní pohľadávok. Ako povedal pre agentúru SITA generálny sekretár SDKÚ-DS Štefan Kužma, Kucej požičal strane, keď bol v minulosti vo funkcii, 618 000 eur. Zároveň uznal pohľadávku strany za škodu, ktorú spôsobila bývalá účtovníčka.

“Zmluvu inicioval Kucej pri odchode z funkcie, keďže pohľadávka vznikla v čase, keď bol on zodpovedný za účtovníctvo strany. Chcel mať čistý štít pri odchode z funkcie,” povedal Kužma.

   Kužma hovorí, že je známe, v akom stave strana zdedila stav financií. "Mali sme úvery z banky a pôžičky od bývalého pokladníka Kuceja. Dnešný stav je taký, že máme výrazný pokles v záväzkoch a vynulovaný záväzok voči bývalému pokladníkovi," povedal. Nové vedenie SDKÚ-DS, ktoré bolo zvolené po parlamentných voľbách v roku 2012, si už podľa Kužmu žiadne pôžičky nebralo. Dodnes však spláca úver na posledne parlamentné voľby banke vo výške 1,7 milióna eur. SDKÚ-DS dnes podľa Kužmu zatiaľ postačili na fungovanie peniaze, ktoré dostáva zo štátneho rozpočtu.

   Redakcia Topiek má k dispozícii zmluvu, ktorú za SDKÚ-DS podpísal riaditeľ Ústrednej kancelárie Milan Roman s Kucejom. “Je to oficiálny účtovný dokument, ktorý je riadne zaevidovaný,” povedal Kužma s tým, že ide o normálnu zmluvu, ktorú pred jej uzatvorením konzultovali s audítorom. Ten podľa Kužmu postup započítania pohľadávok odobril. “Následne pri kontrole celého účtovníctva tento postup odobril ďalší audítor,” uviedol Kužma.

Škandál na župe

Reputáciu bratislavského župana a predsedu SDKÚ Pavla Freša pred voľbami naštrbili informácie o tom, že niekoľko firiem prepojených na SDKÚ dostalo od bratislavskej župy zákazky na opravy. Župa vyhlásila na viacerých objektoch havarijný stav, čo jej umožňovalo objednať ich opravu bez verejného obstarávania. Zákazky sa zhodou okolností dostali ku firmám s prepojeniami na SDKÚ, alebo sponzorov strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu