Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ficova dotácia ako výsmech nezamestnaným: V IBM ju minú na tieto kráľovské platy!

Robert Fico v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Robert Fico v Košiciach (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Premiér Robert Fico tento týždeň po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach s veľkou pompou oznámil, že vláda schválila pomoc spoločnosti IBM, ktorá zamestná 150 ľudí. Šokujúce však je, že sa ukázalo, na čo peniaze v skutočnosti pôjdu. Firma ich má použiť na platy pre nových zamestnancov vo výške 2 700 eur mesačne. Túto vec pritom kritizovalo aj ministerstvo práce a vnútra.

Na slovnú prestrelku medzi ministerstvami, ktorá sa odohrala v rámci pripomienkového konania, poukázal podpredseda  KDH  Miloš Moravčík. „Priemerná mesačná mzda vrátane odvodov by totiž mala byť vo výške 3 634,67 EUR, čo predstavuje hrubú mzdu vo výške približne 2 700 EUR. Ministerstvo vnútra aj práce upozornili v pripomienkovom konaní na to, že dotovať 2 700 eurové mzdy v Košickom kraji nie je primerané, keďže mzdy na podobných pozíciách sa tam pohybujú okolo úrovne 1 400 eur,“ tvrdí vo svojom blogu na etrend.sk s tým, že ide o plytvanie peňazí daňových poplatníkov.

Na rokovanie vlády prišiel skromne
Zobraziť galériu (3)
Na rokovanie vlády prišiel skromne  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Z materiálu, ktorý schválila vláda, vyplýva,  že príspevok štátu  1,5 milióna eur  pre IBM neovplyvní to, že sa tieto miesta vytvoria. IBM ich totiž chcelo aj bez tejto dotácie. Išlo iba o to, aký bude nástupný plat. IBM by bez dotácie od Fica vypísalo konkurzy na miesta IT s platmi 2 300 eur mesačne, s príspevkom štátu to bude až 2 700 eur. Stimuly nakoniec vláda schválila aj napriek tomu, že ich kritizovali niektorí členovia kabinetu.

„Je to nielen v kontraste s rečami o napnutom štátnom rozpočte, ale najmä s problémami stoviek tisíc nezamestnaných, ktorí by boli ochotní pracovať aj za oveľa nižšie mzdy. V kontexte týchto kuriozít opäť vyvstáva otázka, že na čo vláda zvyšovala daňovú sadzbu pri dani z príjmov právnických osôb? Na to, aby z vyšších daní väčšiny dotovala zopár vyvolených?“ pýta sa Moravčík.

Takto kritizujú dotáciu úradníci Roberta Kaliňáka a Jána Richtera.

Ministerstvo práce

Odporúčame prehodnotiť investičnú pomoc nadväzne na výšku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca pred zdanením vrátane povinných odvodov (3 634,67 eur), t.j. hrubá mesačná mzda zamestnanca je cca 2 690 eur, nakoľko podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR za rok 2012 bola priemerná mesačná mzda zamestnanca podľa klasifikácie SK NACE v sekcii J. Informácie a komunikácia v Košickom kraji na úrovni 1 402 eur.

 

Ministerstvo vnútra

 

Návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť IBM predpokladá vytvorenie 150 pracovných pozícií v priebehu dvoch rokov s plánovanou výškou priemernej mesačnej mzdy na jedného zamestnanca pred zdanením vrátane všetkých povinných odvodov vo výške 3 634,67 EUR, čo predstavuje pri súčasnom nastavení daňového a odvodového zaťaženia hrubú mzdu vo výške približne 2 700 EUR (čistá mzda cca 1 900 EUR) na 1 zamestnanca / 1 mesiac.

Základom pre výpočet investičnej pomoci sú mzdové náklady za obdobie dvoch rokov. Celková výška požadovanej pomoci predstavuje 1 575 000 EUR, čo je 10 500 EUR na 1 zamestnanca, čo predstavuje sumu 437,5 EUR / 1 zamestnanca / 1 mesiac počas obdobia 2 rokov.

Ak by v prípade neposkytnutia investičnej pomoci bola celá suma započítaná v neprospech mzdových nákladov na zamestnancov (a teda parametre investície by sa z pohľadu investora nijako nezmenili), budúci zamestnanci by v priebehu nasledujúcich dvoch rokov dosahovali hrubú mzdu vo výške približne 2 350 EUR (čistá mzda cca 1 700 EUR) – oproti 2 700 EUR (1 900 EUR) pri variante s investičnou pomocou.

Máme za to, že rozdiel v hrubej mzde zamestnanca na úrovni cca 350 EUR (200 EUR v čistom), pri celkovej hrubej mzde 2 350 EUR nijako neovplyvní schopnosť investora získať a zamestnať požadovaný počet dostatočne kvalifikovaných zamestnancov, vzhľadom na platovú úroveň sektora informačných technológií na Slovensku a zvlášť v Košickom kraji, kde sú dosahované mzdy vo všeobecnosti nižšie.

Návrh takisto neuvádza, aká časť vytvorených pracovných miest bude obsadená občanmi SR a aká časť zahraničnými zamestnancami, čo môže mať dopad na celkové vyhodnotenie výhodnosti investície pre SR v širšom zmysle (zaplatené dane a odvody, domáca spotreba a pod.).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu