Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SaS chce do verejného života pritiahnuť nestraníkov

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Ako pritiahnuť do riešení spoločenských problémov ľudí, ktorí majú odborné znalosti i charakter, ale udržujú si odstup od politických strán? Sloboda a Solidarita (SaS) sa rozhodla prekonať tento problém zriadením statusu Priateľa slobody.

 „Priateľ slobody je priestorom pre občanov, ktorí sa pre rôzne dôvody nechcú angažovať vo verejnom živote ako členovia politických strán, ale cítia potrebu aktívne ovplyvňovať smerovanie Slovenska,“ hovorí predseda liberálov Richard Sulík. Registrovaný Priateľ slobody môže kandidovať za SaS do volených funkcií na regionálnej i centrálnej úrovni, môže byť navrhovaný do funkcií vo verejnej správe. Podmienkou je, aby sa stotožňoval s programom SaS, jej hodnotami a etickým kódexom strany.

Záujem o Priateľa slobody testujú liberáli počas regionálnych stretnutí, ktoré v týchto dňoch prebiehajú v slovenských mestách. „Nečakám, že sa ľudia budú hlásiť masovo, ale fakt, že za krátky čas sa Priateľom slobody stalo niekoľko desiatok ľudí, ma milo prekvapil. Verím, že z toho prameňa vznikne časom silný liberálny prúd,“ hovorí podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Pritiahnutie nestraníkov do verejného života odôvodňujú liberáli skutočnosťou, že po rokoch dezilúzií nad schopnosťou politických strán riešiť efektívne spoločenské problémy bez korupčných káuz je ich dôveryhodnosť na bode mrazu. Rozhodnutia politických strán však podľa SaS ovplyvňujú ich členovia a tí nevypadávajú z inkubátorov pre dokonalú spoločnosť.

„Politické strany sú kolbišťom, kde sa stretávajú idealisti s pragmatikmi, ľudia so záujmom o veci verejné, ale aj ľudia so záujmom len o svoje osobné blaho. Je zlé, ak v nich prevážia čistí prospechári,“ vysvetľuje Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu