Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaliňák obhajuje výlet smeráčok špeciálom: Lietame málo, musíme lietať!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Lietadlá vládnej letky lietajú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka málo. Ako povedal dnes novinárom, ministerstvo vnútra niekedy víta, aby lietadlá leteli, lebo inak lietajú naprázdno.

„Je výhoda, ak letia za mesiac aspoň raz. Rozlietanosť malých lietadiel Jak je veľmi malá. Niekedy aj požiadam, či ministri nevyužijú šancu, ale niekedy nevyužijú. My vítame, keď objednajú lietadlá, lebo lietajú málo a musia lietať,“ povedal s tým, že špeciály musia ísť do vzduchu. „Ak to môžeme využiť na normálny let, len sa potešíme,“ dodal.

O ceste poslankýň Smeru-SD do Petrohradu Kaliňák nič nevie. On rozhoduje o cestách vládnych špeciálov počas mimoriadnych udalostí. NR SR má podľa neho svoje pravidlá protokolu. „My sme len servisná organizácia. Ak je to služobná cesta na medzinárodné stretnutie, je to štandard. Otázka je, či je to dostatočne efektívne. Náš malý špeciál je veľmi lacný, relatívne to býva efektívne,“ uviedol s tým, že niekedy je výhodnejšie ísť špeciálom ako komerčným letom.

Kaliňák obhajuje výlet smeráčok
Zobraziť galériu (2)

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec za využitím vládneho špeciálu vidí aroganciu moci, pretože nikto doteraz nevie, čo poslankyne v Petrohrade riešili. „O žiadnej pracovnej ceste nevedeli ani na našom konzuláte v Petrohrade,“ povedal. Podľa neho vládne poslankyne zneužili vládny špeciál a preto ich vyzýva, aby vrátili náklady na túto cestu, pretože inak by sa museli na ňu poskladať občania.

„Je zarážajúce, kam až siaha arogancia vlády jednej strany, keď sa spätne dozvedáme o takomto zneužívaní verejných zdrojov,“ povedal Štefanec. Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková spolu so straníckymi kolegyňami Darinou Gabániovou, Annou Vittekovou a Ľubicou Roškovou v dňoch 21. až 23. septembra pracovne navštívili Sankt Peterburg. Leteli vládnym špeciálom.

Pôvodne mala cestovať aj poslankyňa za KDH Monika Gibalová, ktorá však zostala na Slovensku a v Košiciach sa zúčastnila na Národnom pochode za život.

Cena za let do Petrohradu bude vyčíslená, komerčné lety nevyhovovali

Pracovná cesta štyroch poslankýň za Smer-SD do ruského Petrohradu bola dlhodobo plánovaná, nakoľko si v tomto roku pripomíname 20. výročie nadviazania diplomatických stykov medzi SR a Ruskom a 15. výročie otvorenia Generálneho konzulátu v Sankt Peterburgu. Dnes to uviedol hovorca predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) Pavel Chovanec v reakcii na kritické slová lídra SaS Richarda Sulíka.

"Letelo sa lietadlom JAK 40, nakoľko podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) mala protokolárne a pracovné povinnosti v súvislosti s návštevou z Číny. Ako ústavný činiteľ má nárok na uvedený spôsob dopravy. Nehovoriac o tom, že jediný priamy let bol 10.15 až 14.55 h, pričom prvé oficiálne stretnutie bolo o 12.00 h a návrat bežnej linky je 15.15 až 16.35 h, pričom posledné stretnutie bolo o 14.00 h," argumentoval Chovanec.

Zároveň tvrdí, že tento let nestál toľko, koľko tvrdil Sulík, teda 44.000 eur. "Jeho konečná suma bude vyčíslená letkou Ministerstva vnútra SR, v tejto chvíli ju nevieme," podotkol hovorca.

Na margo programu poslankýň uviedol, že slovenskú delegáciu prijal generálny tajomník Medziparlamentného zhromaždenia krajín Spoločenstva nezávislých štátov Alexej Sergejev. Počas rozhovoru sa partneri sústredili na oblasť spolupráce na úrovni medzinárodných inštitúcií, ako je napr. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (členkou slovenskej delegácie je poslankyňa Darina Gabániová), či v oblasti špecializovaných medzinárodných konferencií s tematikou rodovej rovnosti a pôsobenia žien vo výkonných politických či korporátnych pozíciách.

Slovenské poslankyne podľa Chovanca odpovedali aj na otázky ohľadom spolupráce národných parlamentov a Európskeho parlamentu, ako aj Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Delegácia tiež položila kvety na Piskarjevskom memoriálnom cintoríne na pamiatku 2,5 milióna obetí leningradskej blokády.

Našu delegáciu prijal tiež Alexander V. Prochorenko, predseda Výboru pre zahraničné vzťahy a člen vlády Sankt Peterburgu. Viedol sa dialóg o otázkach spolupráce ústrednej štátnej správy a samosprávy v oblastiach školstva, zdravotníctva, starostlivosti o vojnových veteránov, sociálnej starostlivosti o mnohodetné rodiny a sociálne znevýhodnených občanov, ako aj v oblasti umenia, múzejníctva a turizmu.

"Päťmiliónový Sankt Peterburg je v rámci Ruskej federácie mestom s významnými skúsenosťami vo všetkých týchto oblastiach. Spolupráca Sankt Peterburgu so Slovenskom je nielen na úrovni mestskej - je partnerským mestom Košíc, ale aj na úrovni podnikania a investícií cez Slovenskú agentúru pre rozvoj investícií a obchodu a rozvoja turizmu cez Slovenskú agentúru pre cestovný ruch," dodal Chovanec.

Sulík dnes vyzval Pašku, aby zverejnil informácie o ceste štyroch poslankýň Smeru-SD vládnym špeciálom do Petrohradu a aby strana Smer-SD tieto náklady zaplatila. Túto cestu totiž vníma v prvom rade ako zlyhanie Pašku, ktorý ju podľa jeho slov vôbec nemal schváliť.

Podľa Sulíka letenka do Petrohradu komerčnou linkou stojí niekoľko 100 eur, teda cesta poslankýň by vyšla na 1000 až 2000 eur. "Tu sa paničky zo Smeru-SD rozhodli ísť na výlet za 44.000 eur vládnym lietadlom. To je čistá nehoráznosť," odkázal. Zároveň odmietol argument, že lietadlo musí lietať, aby malo nalietané hodiny. "Je absurdné, aby mal štát lietadlo, ktoré nevie využiť. Nech ho jednoducho predá, ak ho nevie využiť," myslí si.

Po upozornení novinárov, že poslankyne neleteli veľkým vládnym špeciálom TU 154, ale menším, 19-miestnym lietadlom JAK 40, Sulík uviedol, že tieto náklady môžu byť len o niečo menšie. "Tak ak to nebolo 44.000 eur, možno to bolo 34.000 eur. Pre štyroch ľudí je to na takýto výlet jednoducho neprimeraná suma," dodal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu