Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliačik: Paška chce zmeniť parlamentnú demokraciu na premiérsku

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) chce zneužiť situáciu v parlamente na to, aby zmenil podstatu parlamentnej demokracie na Slovensku. Tvrdí to poslanec SaS Martin Poliačik. Nepozdáva sa mu, že podľa Paškových návrhov k novele rokovacieho poriadku by mohol predseda vlády rozhodovať o tom, ktorý člen vlády sa zúčastní na rokovaní o interpeláciách.

"Považujem za neprijateľné, aby premiér určoval, kto na interpeláciu pôjde a kto nie. Vláda sa ešte stále zodpovedá parlamentu a kým sa nezmení ústava, tak je povinnosťou každého člena vlády byť tu, keď ktorýkoľvek poslanec má niečo, čo mu chce povedať," zdôraznil Poliačik. Podľa Paškovho návrhu museli byť na interpeláciách len tí členovia vlády, ktorých oznámi premiér predsedovi parlamentu.

Poliačikovi prekáža okrem snahy zmeniť parlamentnú demokraciu na sčasti premiérsku aj posilňovanie právomocí šéfa zákonodarného zboru. Výhrady má aj k zavádzaniu hrubej sily, ktorá má zabezpečiť poriadok v pléne. Podľa Poliačika by sa mal skôr klásť dôraz na celkové skultivovanie parlamentného prostredia a nie zavádzať Parlamentnú stráž. "Ak sa to má riešiť hrubou silou je to niečo, s čím nie som ochotný súhlasiť," vyhlásil.

Priznal, že Parlamentná stráž je súčasťou niektorých parlamentov. "Ale to sú parlamenty, ktorých úroveň už má byť natoľko kultivovaná, že to nie je zneužívané v neprospech opozície," poznamenal. Poliačik si nie je istý, že v tom našom by Parlamentná stráž nebola zneužívaná proti opozícii.

"Pri tej atmosfére, ktorá bola navodená na dnešnom grémiu, sa obávam, že to zneužitie by mohlo byť reálne," doplnil. Zároveň poukázal, že v posledných mesiacoch došlo neraz k porušeniu rokovacieho poriadku aj zo strany predsedu parlamentu Pašku, hoci ten tvrdí, že vždy postupoval v súlade so zákonom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu