Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pollák chváli novelu o hmotnej núdzi: Takto chce vyriešiť rómsku otázku

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zákon o hmotnej núdzi obsahuje podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka prvé tri opatrenia z desiatich pilierov rómskej reformy, ktorú predstavil pred rokom. Ako povedal dnes na tlačovej besede, tieto tri body sú najtvrdšími opatreniami z rómskej reformy, ale bez nich nie je možné vyčistiť stôl a napraviť krivdy medzi pracujúcimi a sociálne odkázanými.

Prvým opatrením je podľa Polláka návrh, ktorý zabezpečí, že bez práce nie je možné dostať koláč. Ľudia v hmotnej núdzi nedostanú základnú sociálnu dávku bez práce verejnoprospešného charakteru osem hodín týždenne. „Ľudia nemôžu dostávať peniaze zadarmo. Zavádzame spravodlivejší systém, ktorý bude viesť ľudí, aby si našli prácu,“ konštatoval. 

Zákon podľa Polláka zavádza ustanovenia, podľa ktorých ľudia v sociálnom systéme nebudú páchať priestupky beztrestne. „Rušíme priestupkovú imunitu, ktorú požívajú sociálne odkázaní. Pokuty budú vymožiteľné z ich príjmu. Ak nezaplatia pokutu, zo sociálnych dávok ju budú musieť zaplatiť,“ uviedol. 

Tretie opatrenie sa týka detí. „Ak dieťa bude mať viac ako 15 vymeškaných hodín v škole, alebo bude porušovať školský poriadok, nebude mať nárok na príspevok za dochádzku. Robíme poriadok, aby deti nemohli dostávať príspevok na základe ich správania,“ povedal Pollák. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu