Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škripek je za sprísnenie podmienok rozvodu, navrhuje povinného mediátora

Branislav Škripek
Branislav Škripek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podmienky zániku manželstva by mali byť po novom prísnejšie. Predtým, ako sa začne súdne rozvodové konanie, by mali mať manželia povinnosť absolvovať informatívne stretnutie u mediátora.

Navrhuje to poslanec NR SR za OĽaNO Branislav Škripek v novele zákona o rodine, ktorou sa začne parlament zaoberať na septembrovej schôdzi. Poslanec chce takto zvýšiť zodpovednosť a uváženosť kroku vstúpiť do manželstva.

Škripek argumentuje tým, že podľa štatistík Eurostatu sa na Slovensku v období rokov 2007 až 2011 uzavrelo v priemere 26.624 manželstiev, pričom priemerný počet rozvodov na rok v tomto období je 12.260. "Dlhodobo najväčší podiel manželstiev, ktoré sa rozvádzajú, za hlavnú príčinu rozvratu manželstva uvádza neuvážené uzavretie manželstva," upozorňuje poslanec.

Znížiť počet rozvodov by podľa neho mohlo práve stretnutie u mediátora, ktorého účelom by bola snaha o znovuobnovenie spoločnej komunikácie medzi manželmi. Škripek je presvedčený, že vzájomnou komunikáciou a pomocou nezúčastnenej osoby v podobe mediátora, ktorá by sa im snažila pomôcť znova zblížiť a obnoviť väzby medzi nimi, by sa mohlo prispieť k zníženiu percenta rozvodovosti na Slovensku a dopomôcť k naplneniu základnej zásady, a teda, že spoločnosť jedinečný zväzok manželský všemožne chráni.

"Úlohou mediátora nie je do hĺbky skúmať vzťahy medzi manželmi, jeho úlohou je prispieť k obnoveniu komunikácie medzi nimi," píše Škripek vo svojom návrhu. Manželia by za takéto stretnutie mediátorovi zaplatili 4,5 eura.

Odmena stanovená mediátorom môže byť aj vyššia, ale rovnako bude možné sa dohodnúť, že informatívne stretnutie bude manželom poskytnuté bezodplatne. Na druhej strane, ak by si rozvod rozmysleli, ušetrili by 66 eur na súdnych poplatkoch.

Škripek zároveň navrhuje, že súd nebude môcť rozviesť manželstvo, ak by to bolo v rozpore so záujmom ochrany maloletých detí. Zároveň zavádza možnosť uplatniť tzv. tvrdostnú klauzulu, čo znamená, že súd nebude môcť manželstvo rozviesť, ak si manžel, ktorý je v spore odporcom, riadne plnil svoje manželské povinnosti, a teda sa nepodieľal na rozvrate manželstva. Kumulatívne však musí byť splnená podmienka, že by tomuto manželovi bola rozvodom spôsobená závažná ujma.

"Návrh zákona tak reflektuje na prípady, kedy odporcom je napríklad osoba zdravotne postihnutá, osoba so zlým zdravotným stavom alebo ide o dlhoročné manželstvo a takéto mimoriadne okolnosti konkrétneho prípadu svedčia v prospech zachovania manželstva. Zavedenie takejto úpravy je minimálne morálne a spoločensky žiaduce," myslí si poslanec.

Ak však aj budú splnené tieto podmienky, ale manželia by nežili v spoločnej domácnosti dlhšie ako tri roky, súd by manželstvo rozviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu