Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V podpore pravicových extrémistov v Európe sme na vrchných priečkach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer jedenásť percent obyvateľov Slovenska je potenciálnymi podporovateľmi pravicovo-extrémistických síl.

V celkovom rebríčku sa Slovensko umiestnilo spomedzi 26 skúmaných európskych krajín na šiestom až deviatom mieste spolu s Portugalskom, Chorvátskom a Maďarskom. Túto štvoricu predstihlo iba päť ďalších krajín - Grécko s 33 percentami, Ukrajina s 19, Bulharsko s 18, Litva s 13 a Cyprus s 12 percentami.

Uvádza to štúdia potenciálnej volebnej podpory pre pravicovo-extrémistické sily s názvom DEREX (Demand on Right-Wing Extremism - Dopyt po pravicovom extrémizme). Ide o medzinárodný výskumný projekt, ktorý koordinuje maďarský think-tank Political Capital Institute. Na Slovensku prieskumy robí Inštitút pre verejné otázky, ktorý analýzu zverejnil. Index DEREX sa vykonáva v dvojročných cykloch, posledný prieskum hovorí o údajoch z rokov 2010 – 2011.

"Údaje z projektu DEREX potvrdzujú, že Slovensko patrí k tým krajinám EÚ, v ktorých dopyt po pravicovo-extrémistickej politike je významným faktorom vnútropolitického vývoja," napísal Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky na blogu inštitútu. Dopyt po takejto politike podľa neho medzi občanmi nie je vôbec zanedbateľný.

"Našťastie, ponuka zo strany politických aktérov extrémistického typu zatiaľ tomuto dopytu celkom nezodpovedá," dodáva. Vo výskumoch DEREXu v rokoch 2006 – 2007 a 2008 – 2009 sa pritom index Slovenska pohyboval na hranici 6,1 respektíve 6,6 percenta. 

Inštitút pre verejné otázky uskutočnil koncom júla tohto roka prieskum názorov občanov Slovenska zameraný na rozšírenosť konšpiračných stereotypov. Podľa jeho výsledkov si 63 percent respondentov myslí, že v skutočnosti „nie vláda riadi túto krajinu a nevieme, kto ťahá nitky v pozadí“, pričom iba 25 percent s týmto tvrdením nesúhlasí.

"Prieskum tiež ukázal, že až polovica voličov strany Smer-SD, ktorá vytvorila v roku 2012 jednofarebný vládny kabinet, považuje za skutočných vládcov Slovenska iné – vonkajšie alebo vnútorné – sily a nie samotnú vládu," doplnil Mesežnikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu