Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štefanec naložil Ficovi: Kritizuje len doma, na stretnutí už mlčí

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) mal právo prijať uznesenie, ktorým kritizoval situáciu v susednom Maďarsku pre koncentráciu moci v rukách jednej strany a oslabovanie kontroly moci zo strany opozície. Na druhej strane, ak Smer-SD kritizuje slovenských politikov za pasivitu v tejto téme, mal by si uvedomiť, že ju na nedávnom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom (Fidesz) nijako nezdôrazňoval ani slovenský predseda vlády a líder Smeru-SD Robert Fico.

Dnes vyhlásil poslanec Národnej rady SR Ivan Štefanec za SDKÚ-DS, ktorá je súčasťou Európskej ľudovej strany (EĽS).

"Vôbec som nezachytil, že by otvoril túto tému," povedal na adresu Fica Štefanec. Dodal, že Smer-SD kritizuje politiku Viktora Orbána najmä doma, ale keď na to má na bilaterálnom stretnutí priestor, mlčí. Na rozdiel od europoslankyne Anny Záborskej (KDH), podľa ktorej EP vôbec nemá právo riešiť otázky týkajúce sa ústav členských štátov, a teda ani Maďarska, podľa Štefanca v tomto prípade EP konal správne. 

"SDKÚ-DS vždy presadzovala otvorenosť a demokraciu. Na základe dodržiavania týchto hodnôt posudzujeme aj situáciu v iných krajinách," povedal. "Evidujeme, že v Maďarsku dochádza ku koncentrácii moci v rukách jednej strany a oslabovaniu kontrolných mechanizmov opozície," priznal.

Dodal, že podobný problém, aj keď v menšej miere, má podľa neho aj Slovensko, kde je tiež "vláda jednej strany". Pripomenul, že opozícii doteraz nepripadol post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, upozornil na proces voľby kandidáta na generálneho prokurátora, kde parlament nečakal na to, či sa Jozefovi Čentéšovi, zvolenému súčasnou opozíciou, podarí uspieť na Ústavnom súde SR a zvolil nového kandidáta. Ale aj dianie v Národnej rade SR. "Veď parlament odmietol diskutovať o mimoriadne závažnej téme, zvyšovaní zadlženosti Slovenska," povedal Štefanec s tým, že sa dvakrát neúspešne pokúšal dostať tento bod na rokovanie schôdze. Opozícia napokon presadila konanie schôdze mimoriadnej, na ktorej však parlamentná väčšina neschválila program, takže sa rozprava ani nezačala.

Maďarský parlament s väčšinovým zastúpením vládnej strany Fidesz prijal v minulom týždni uznesenie, v ktorom odsúdil správu Európskeho parlamentu (EP) zaoberajúcu sa aktuálnou situáciu u našich južných susedov. "Je to o to závažnejšie, že daný dokument schválila počas uplynulého plenárneho zasadnutia EP veľká väčšina poslancov vrátane zástupcov Európskej ľudovej strany, ktorej je Fidesz aktívnym členom," uviedla dnes pre TASR Ľubica Končalová z tlačového oddelenia Smeru-SD.

Prezident Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP Hannes Swoboda podľa nej vo svojej reakcii označil konanie maďarských zákonodarcov za priamy a bezprecedentný útok na inštitúciu Európskeho parlamentu. "Je to podľa neho ďalší dôkaz toho, že Viktor Orbán nerešpektuje hodnoty, na ktorých stojí európsky parlamentarizmus," uviedla Končalová.

Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) v tejto súvislosti poukázala na chýbajúce reakcie a zásadné postoje zo strany slovenských politických subjektov, ktoré sú členmi EĽS. "Ide pritom o obranu hodnôt a zásad európskej demokracie, chýba mi tu akákoľvek aktivita z pravej strany nášho slovenského politického spektra," zdôraznila europoslankyňa.

Hannes Swoboda podľa Smeru-SD požaduje od zástupcov Európskej ľudovej strany stanovisko, akým spôsobom sa chcú vyrovnať so skutočnosťou, že člen ich politického zoskupenia odmieta úlohy a hodnotenia Európskeho parlamentu a ním demokraticky, väčšinovo prijatých dokumentov.

Európsky parlament sa 3. júla vyslovil za monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv. V uznesení prijatom na plenárnom zasadaní v Štrasburgu žiada začatie monitorovacieho mechanizmu, ktorý by vykonávala Európska komisia, Európsky parlament a Rada ministrov. V prípade, že Budapešť nesplní požiadavky EÚ, začne sa uplatňovať sankčný mechanizmus. Prijatiu uznesenia predchádzala v EP búrlivá diskusia o správe o stave základných práv v Maďarsku, ktorú vypracoval portugalský poslanec Rui Tavares. Osobne sa na nej zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ju označil za "veľmi urážlivú". "Nechceme Európu, kde je obmedzovaná naša sloboda," povedal Orbán. EP okrem iného kritizoval, že Orbánova vláda prijatím mnohých ústavných a legislatívnych zmien sústredila moc do svojich rúk. K tejto kritike sa pripojili sociálni demokrati, zelení a liberáli, zatiaľ čo konzervatívni poslanci Orbána podporili a odsúdili správu ako politicky motivovanú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu