Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer porušil svoju hlavnú doktrínu o privatizácii, tvrdí SDKÚ

Martin Fedor Zobraziť galériu (5)
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Smer-SD dnes porušila svoju hlavnú doktrínu, že počas svojho vládnutia privatizovať strategické podniky na Slovensku nebude. Vyhlásil to na dnešnom brífingu podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Martin Fedor. Súčasné kroky vlády v prípade Vojenského opravárenského podniku (VOP) Trenčín sú podľa opozičnej strany len skrytou formou privatizácie.

Pre VOP v Trenčíne chce nájsť Ministerstvo obrany (MO) SR strategického partnera. Od januára budúceho roku ho plánuje dať na základe verejnej súťaže do dlhodobého prenájmu. Na dnešnom brífingu po stretnutí so zamestnancami podniku to povedal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Základným kritériom súťaže bude cena nájmu, ktorá bude mať pri rozhodovaní 50-percentnú váhu, 40 percent bude zachovanie zamestnanosti a desať percent odkúpenie majetku. O tejto téme by mala vláda rokovať už v stredu (10.7.).

Podľa SDKÚ-DS je to len forma skrytej privatizácie. "Robert Fico pritom stále propagoval, že privatizovať sa nebude. Prenájom na niekoľko desiatok rokov ale v skutočnosti je privatizáciou. Len sa chce tváriť, že je to niečo iné. Minister obrany preto ide proti doktríne, na ktorej Smer vyrastal. Dalo by sa povedať, že minister ide proti premiérovi," tvrdí Fedor. Podľa jeho slov do strategických podnikov doteraz natiekli už desiatky miliónov eur, a to najmä z verejných zdrojov.

Ako ďalší príklad skrytej privatizácie uvádza podpredseda SDKÚ- DS Ivan Štefanec nákladného železničného prepravcu ZSSK Cargo. "Odmietnutie privatizácie Carga v roku 2006 znamenalo, že do štátnej kasy neprišlo 458 miliónov eur, to bola vtedajšia ponuka. V roku 2009 štát cez finančnú výpomoc do tejto firmy nalial 166 miliónov eur. Od roku 2006 až do dnes vytvorilo Cargo stratu 249 miliónov eur. Keď spočítame tieto tri čísla, vychádza nám suma 873 miliónov eur, čo sú ďalšie škody, ktoré dokazujú, že štát nie je najlepší vlastník," vyhlásil Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu