Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Opozícia zbytočne rozpráva o vyvlastňovaní, tvrdí Kondrót

Maroš Kondrót
Maroš Kondrót (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Opozícia zbytočne a emotívne rozpráva o vyvlastňovaní. Takto sa v závere štvrtého rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR vyjadril predkladateľ kritizovanej novely o významných investíciách Maroš Kondrót. Opozícia totiž v novele vidí zásadnú zmenu pravidiel vyvlastňovania tým, že ich zjednodušuje.

Navyše, pri rozhodovaní o významnej investícii podľa jej predstaviteľov stavia obce a mestá mimo hry. Spomínaná právna norma má podľa predkladateľov, ku ktorým patrí aj Michal Bagačka a František Petro (obaja Smer-SD), slúžiť na zefektívnenie prípravy a realizácie významných investícií.

Za takýto typ investície by sa podľa poslaneckého návrhu mala považovať stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur, namiesto súčasnej sumy 33,194 mil. eur (predtým 1 mld. Sk). Ďalšou podmienkou pre významnú investíciu má byť, že stavba bude národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej tristo nových pracovných miest. 

Kondrót v záverečnom slove opozičnú kritiku označil za neopodstatnenú. "Zákon platí od čias prvej Dzurindovej vlády a novela sa vyvlastňovania vôbec nedotýka," dodal. Podľa jeho oponentov bude mať novela výrazný dopad na práva a majetok ľudí, a preto by mala prísť v podobe vládneho návrhu a prejsť riadnym pripomienkovým konaním.

Kondrót však v rozprave uviedol, že vláda pripravuje nový vyvlastňovací zákon, ktorý bude možné pripomienkovať. "Nech sa páči, tam sa môžete realizovať," odkázal opozícii. Svoj postoj opieral aj o súhlasné stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré filozofiu zákona podľa jeho slov akceptovalo. 

Do rokovacej sály sa poslanci opäť vrátia v utorok 25. júna. Rokovanie začnú novelou Trestného zákona, ktorú vrátil prezident SR Ivan Gašparovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu