Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Primátor Richard Raši bude mať nižší plat

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Poslanci Mestského zastupiteľstva dnes rokovali aj o úprave mzdy primátora, ako to ukladá každoročne zákon. Plat primátora je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku koeficienta podľa počtu obyvateľov mesta. Mestské zastupiteľstvo môže takto určený plat zvýšiť až o 70 %.

Kým minulý rok mu zvýšili mzdu o 60 %, čím jeho mesačná mzda bola od 1. 6. 2012 4503 eur, tohto roku Richard Raši požiadal Mestskú radu, aby znížila percento zvýšenia minimálneho platu primátora zo 60 % na 50 %, čo je plat vo výške 4323 eur. Túto mzdu mu bez výhrad odsúhlasili poslanci mestského parlamentu. Keby mu zvýšili mzdu o 60 %, ako plánovali, tak by mzda bola 4612 eur.

„Mestské zastupiteľstvo prerokoval taký návrh, ktorý v čase krízy nebude znamenať zvyšovanie môjho primátorského platu. Zároveň stále platí,  že každý mesiac venujem svoj poslanecký plat na podporu kultúrnych a športových podujatí a sociálne znevýhodnených jednotlivcov,“ vyjadril sa primátor Richard Raši.

Ako sa vypočítava plat primátora:

Priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve za rok 2012 činí 805 eur a koeficient podľa počtu obyvateľov mesta nad 100 000 je 3,58, t.j. 805 x 3,58 = 2881,9 = 2882 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu