Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NŠO: Zvýšenie počtu žiakov v triedach zníži kvalitu vzdelávania!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zvýšenie počtu detí v triedach ohrozí bezpečnosť detí a zníži kvalitu vzdelávania, tvrdia Nové školské odbory.

"Navrhujeme ponechať maximálny počet detí a žiakov v triedach materských a základných škôl," napísali v stanovisku, ktorý poslal predseda odborovej organizácie Ľudovít Sebelédi. Nové školské odbory nesúhlasia s novelou zákona o výchove a vzdelávaní, ktorá počíta so zvýšením počtu žiakov v triedach základných škôl - na prvom stupni na 28 a na druhom na 30 žiakov.

Návrh novely vložilo do medzirezortného pripomienkového konania ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Doteraz platilo, že v prvom ročníku smelo byť v triedach 22 detí, v druhom až štvrtom 25 žiakov a na druhom stupni základných škôl bol ich počet stanovený na 28. Novela upravuje aj hodnotenie žiakov s mentálnym postihnutím alebo ruší jazykové certifikáty ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Pri určení maximálneho počtu žiakov v triedach sa vychádzalo z priemernej naplnenosti v krajinách OECD v roku 2010, uvádza hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Novela tiež navrhuje upraviť hodnotenie detí s mentálnym postihnutím bez vyjadrenia stupňov a so slovným komentárom o dosiahnutých výsledkoch vo vzdelávaní. Medzirezortné pripomienkové konanie potrvá 15 pracovných dní, ukončené bude 17. júna.

"Jedným z nástrojov na zvýšenie efektívnosti siete škôl, a tým aj získania zdrojov na zvyšovanie platov je umožniť zvýšiť počet žiakov v triedach a získané zdroje využiť radšej na menší počet lepšie zaplatených učiteľov ako na veľký počet priemerne zaplatených učiteľov," konštatuje Správa o stave školstva na Slovensku na verejnú diskusiu, ktorú parlament zobral na vedomie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu