Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dohodu ľudovcov na prezidentovi stále brzdí čakanie na SDKÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sa už mesiace bezvýsledne dohaduje o spoločnom kandidátovi na prezidenta SR. Či sa dohoda zrodí, nie je celkom isté. Vyplýva to z vyjadrení viacerých predstaviteľov týchto strán.

KDH a Most-Híd sú naklonení Pavlovi Hrušovskému, ten sa ešte stále nevyjadril. SDKÚ-DS chce kandidáta vybrať v primárnych voľbách. V nich sa môžu objaviť aj jej členovia. "Do úvahy pripadajú aj kandidáti z členskej základne," povedal podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec s tým, že strana má záujem o dohodu v rámci Ľudovej platformy.

Termín primáriek, v ktorých sa majú objaviť všetci kandidáti so záujmom o podporu SDKÚ-DS, podľa Štefanca ešte nie je. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár by však už čo najskôr rád videl nejaké rozhodnutie. Nech je akékoľvek, musí podľa neho padnúť do konca júna. Zdôraznil, že jeho strana má záujem o spoločného kandidáta, nezávisí to však len od nej. "Potrebujeme k tomu ale všetky tri strany. SDKÚ-DS sa k tomu ešte nejako nevyjadrila," povedal Bugár.

Ľudovci o snahe nájsť spoločného kandidáta hovoria od minulého roka. Pôvodne spomínali, že by dohodu mohli uzavrieť do 17. novembra, čo sa nestalo. Nedávno sa objavil termín 15. máj, kedy mal Pavol Hrušovský povedať, či o prezidentský palác zabojuje alebo nie. Hrušovský sa k tomuto termínu nevyjadril, nešlo vraj o nejaký pevný termín.

Za spoločného kandidáta sa vyslovili aj liberáli zo SaS. Čakajú však na dohodu ľudovcov. Predseda Richard Sulík už neraz zapochyboval o schopnosti trojlístka KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd dohodnúť sa. "Ľudovci tu predvádzajú svoju neschopnosť v plnej kráse. Nie sú schopní dohodnúť sa na jednom mene. Nielenže nedodržiavajú jasné dohody, ako v prípade Najvyššieho kontrolného úradu, ešte sa tu aj strápňujú s kandidátom na post prezidenta, ktorého nevedia nájsť," povedal Sulík. Dodal, že SaS má však naďalej záujem o spoločného kandidáta a ešte chvíľu si na ľudovcov počkajú.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, ako aj historicky prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný, kandidovať chce i poslanec Radoslav Procházka. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. 

Vládny Smer-SD sa plánuje zaoberať prezidentským kandidátom až na jeseň. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu