Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štefanec: Zablokovanie 29,5 mil. eur je dôsledok zlého rozhodnutia Fica

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zablokovanie slovenských aktív vo výške 29,5 milióna eur je podľa poslanca za opozičnú SDKÚ-DS Ivana Štefanca dôsledkom zlého a škodlivého rozhodnutia Roberta Fica a jeho Smeru-SD. Štefanec to vyhlásil na dnešnom brífingu v Národnej rade (NR) SR.

Teraz na to podľa jeho slov doplácajú všetci, aj mladé rodiny, stredná vrstva či malí podnikatelia. "Doplácajú na to všetci, čo sú aktívni a pracovití," podotkol zákonodarca. Vyzval preto premiéra Fica, aby prestal s touto "škodlivou politikou".

"Vieme, že Robert Fico vie zohnať peniaze vlastnou hlavou, preto ho vyzývam, aby zohnal týchto takmer 30 miliónov eur na zaplatenie škôd, ktoré sám spôsobil," dodal Štefanec. Zároveň vyzval predsedu vlády aj na zmenu jeho politiky v oblasti zdravotných poisťovní, ktorá smeruje k jednej poisťovni. "Je načase, aby sa zmenila táto cesta, ktorá nepomôže ľuďom zlepšiť zdravotnú starostlivosť, ale ktorá bude opäť stáť len a len peniaze slovenských daňových poplatníkov," dodal Štefanec.

Holandská spoločnosť Achmea, ktorá je vlastníkom zdravotnej poisťovne Union, dnes informovala, že luxemburský súd nariadil zablokovanie 29,5 milióna eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu. "Po úspešnom ukončení príslušných právnych krokov v Luxembursku budú finančné prostriedky vyplatené spoločnosti Achmea," konštatoval Bert Rensen zo spoločnosti.

Slovenské ministerstvo financií však na to zareagovalo tým, že spor ešte naďalej trvá a prostriedky, ktoré sú uložené v Luxemburgu, sú a budú majetkom Slovenskej republiky až do riadneho ukončenia celého sporu.

"Aj napriek tomu, že Achmea si je vedomá, že spor nie je ukončený, vykonala značne neprimerané kroky a iniciovala exekúciu proti Slovensku," uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu financií Radko Kuruc. Podľa neho nemecké súdy ešte len rozhodnú o žiadosti SR na zrušenie rozhodnutia arbitrážneho tribunálu a luxemburské súdy zase o žiadosti o zrušenie exekúcie.

"Slovenská republika je odhodlaná všetkými právnymi prostriedkami naďalej brániť pozíciu obhajovanú v arbitráži. Už pred šiestimi týždňami vykonala SR preto nevyhnutné kroky z titulu možnej exekúcie, aby chránila záujmy suverénneho štátu a občanov Slovenska," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu