Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Gašparovič podpísal novelu, patová situácia na ÚS by sa mala skončiť

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Ňou by sa mala ukončiť patová situácia na ÚS, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta. Čentéš sa na ÚS obrátil po tom, ako ho Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora napriek jeho zvoleniu v parlamente.

Novelu pripravilo ministerstvo spravodlivosti a vláda s ňou súhlasila 24. apríla s tým, že do ďalšieho procesu pôjde v klasickom režime. O týždeň na to, 30. apríla, ale schválila, že sa prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér Robert Fico to odôvodnil zhoršovaním stavu na Generálnej prokuratúre (GP). Podľa neho sa hromadia informácie, ktoré naznačujú, že na GP musí nastať výmena. "Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer, a to si nemôžeme dovoliť," vyhlásil. O aké informácie ide, sa verejnosť ani poslanci nedozvedeli. Fico neprišiel na rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, kde mal na požiadanie poslancov vysvetliť závažné skutočnosti na GP.

Parlament schválil predmetnú novelu 30. apríla napriek nesúhlasu opozície. Tá napríklad poukazovala na to, že neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim. Rovnako sa jej nepáči samotné znenie právnej normy, vďaka ktorej podľa opozície vládna a zákonodarná moc zasahuje do súdnej.

Zmena zákona zakotvuje doktrínu nevyhnutnosti vyplývajúcu z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Tým sa umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti.

Platné znenie zákona týkajúce sa rozhodovania v pléne sa doplnilo novým znením, ktoré ustanovuje postup súdu v prípade vylúčenia alebo odmietnutia viacerých sudcov účastníkmi konania, ak by mohlo prísť k porušeniu zásady zákazu odmietnutiu spravodlivosti. V takom prípade sa na vylúčenie sudcov alebo odmietnutie sudcov účastníkmi konania pre predpojatosť nebude prihliadať a o veci samej rozhodne plénum Ústavného súdu SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu